Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken.

Arend Jan is van alle markten thuis en blogt (over) alles wat los en vast zit. Gebeurt er iets? Dan heeft Arend Jan dat als eerste en als hij het niet als eerste heeft, is het niet gebeurd :-) Als senior content manager is hij ook onzichtbaar aan het werk achter de IEX-schermen.

Nieuws

Er is meer dan volatiliteit, meneer Knot

DNB-president waarschuwt voor lage volatiliteit en hoge beurzen, maar vergeet winsten, omzetten, rentes en valuta erbij te betrekken, reageert IEX-collega Arend Jan Kamp.

Wat u ook van DNB-president Klaas Knot vindt, hij is uitgesproken en neemt geen blad voor zijn mond. Neem het Overzicht Financiële Stabiliteit (OFS) van vandaag van de bank. Daar zitten drie pagina (32-34) in die over de huidige beurs gaan. Dit is de samenvatting van DNB zelf. Hier zit geen woord Italiaans tussen, zeg maar :-)

Knot geeft nog net geen keiharde sell af, maar knap als iemand hier een screaming buy van maakt: 

De bankpresident daalde ook al af van zijn ivoren toren aan het Amsterdamse Frederiksplein naar de BNR-studio's om tekst en uitleg te geven. Hier uitte hij ook dezelfde waarschuwing. Dûh, denkt u nu als belegger of handelaar, dat die volatiliteit zo laag is en de beurzen zo hoog staan, was mij ook al opgevallen.

Natuurlijk, dagelijks regenen de waarschuwingen al op u neer van allerhande beursmensen en -goeroes, maar als centrale bankpresidenten dat doen, geeft dat toch extra cachet. Het komt tenslotte zelden voor zij zich expliciet over beurzen en markten uitlaten. Daarmee worden het soms zelfs gevleugelde woorden.

Wie kent die irrational exuberance niet van van Fed-voorzitter (1987-2006) Alan Greenspan van 5 december 1996? Eerst ging de markt per saldo nog een paar jaar stijf omhoog, maar vanaf 2000 bleken het profetische woorden. Typisch een gevalletje van dat een goede trade eerst tegen u inloopt :-)

Hier ziet u de S&P 500 sinds de woorden van Greenspan:

 

Oh la, de vola

Of Knot's lage vola net zo gevleugeld wordt, is nog afwachten (sorry Klaas, ik gok toch van niet), Uit die OFS vis ik deze tabellen die het standpunt van de president weergeven. Nogmaals, pagina 32 tot en met 34, klik op de plaatjes als u het niet goed kunt lezen.

 

 

Duidelijk. Als service geef ik de hele historie van de CBOE VIX Index anno 1992 versus de S&P 500. Dit is natuurlijk geen Nederland, AEX en de AEX VIX Index, maar die historie is korter en Amerika is economisch en beurstechnisch gewoon leidend. Wij gaan uiteindelijk gewoon mee op de grote hoop. 

 

 

 

En de winsten dan?

Inderdaad, op lage volatiliteit volgt ééns een beurscorrectie. Dat kan alleen jaren duren en daarom alsnog heel duur uitpakken, als u er te vroeg op voorsorteert door uw aandelen te verkopen of long VIX te gaan. Bovendien is het een trackrecord van 25 jaar. Vindt wat u vindt, maar mij is dat te krap voor vergaande conclusies.

Dan nog iets: wat is laag? Ja, VIX indices rond tien is recordlaag, inderdaad. Strikt genomen is de echte beweging op de beurs nog lager, want de optiehandel (waar de volatiliteit vandaan komt) prijst altijd een mogelijk special of credit event in. Ook hier geldt: is een trackrecord van 25 jaar niet een beetje kort zulke stevige conclusies?

Het enige dat ik er aan af lees, is dat als de VIX indices structureel boven officieuze nervositeitsgrens twintig gaan handelen, er wel een slecht weer op komst kan zijn. Zelfs dan kan het jaren duren, vóórdat. Goed, op naar de volgende argumenten van Knot waarom de markten gevaarlijk zijn. Oh, die heeft hij niet.

Dit is mij te karig. Om op basis van één indicator, nou vooruit drie, zo'n voorspelling te doen, vind ik hachelijk. Want waar hebben we het bij aandelen om te beginnen over? Juist, omzetten en winsten. Eerlijk gezegd maak ik mij hier meer zorgen om dan over die volatiliteit, dat is – met alle respect – een handelsdingetje.

De koersen lopen wel erg hard op de winsten vooruit, als ik Factset mag geloven. Scroll meer:

 

 

       

 

En dat levert weer die ultrahoge, verwachte koerswinstverhouding voor de komende twaalf maanden op. Jammer dat Knot zich hier niet over uit laat.

 

 

Vervelend doen

Hoe duur aandelen nou echt zijn - zeker in relatie tot de rente - heb ik u dit weekend al uitvoerig bijgepraat in een longread en mijn vooruitblik. Over die rentes is vandaag ook nieuws te melden. Zeven jaar à 0%, wat u noemt een zero coupon lening!  

 

 

Als ik echt vervelend wil doen, wijs ik ook nog op valuta dat van invloed is op de beurzen, zeker met die aantrekkende dollar dit jaar. OK, dan moet Knot iets over de euro gaan vertellen en dat is nu net het fort dat hij geacht wordt mede te bewaken. Vooruit, netjes dat Slagerij Knot het eigen vlees niet keurt :-) 

Resumerend, met nu ook onze bankpresident bent u nu werkelijk door alles iedereen, jan en alleman gewaarschuwd voor de beurzen. Hoest, kuch, die wil dan nog wel eens eigenwijs zijn en vrolijk door stijgen. Daar is dan weer een trackrecord van ruim vier eeuwen van. 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Assetallocatie