Nieuws

Robeco zet zwaar in op factorbeleggen

Robeco komt met zeven nieuwe indices die werken volgens de principes van het factorbeleggen.

Robeco heeft zeven nieuwe aandelenindices geïntroduceerd die institutionele beleggers moeten helpen een groter deel van de portefeuille in te ruimen voor factorbeleggen.

Centraal staan de factoren waarde (aandelen met een relatief lage waardering), momentum (aandelen die het recentelijk goed hebben gedaan), lage volatiliteit en kwaliteit (degelijke bedrijven met een goede track record).

De zeven indices zijn ingedeeld naar regio’s: wereldwijd, ontwikkelde markten, opkomende markten, Europa, de VS, Azië-Pacific en Japan. De samenstelling van de indices wordt gebaseerd op gegevens van Dow Jones Indices en de eigen modellen van Robeco.

Populaire trend

Robeco sluit met de introductie van deze indices aan bij een zeer populaire trend onder beleggers. De trend is zo populair dat er ook wel analisten zijn die vrezen dat het factorbeleggen beleggen - leidt tot een run op veel dezelfde soort aandelen. Het risico van overwaardering is met name aanwezig in onderontwikkelde markten en bij small caps, die beide niet al te liquide zijn.

Hoe populair smart bèta is, bleek deze week uit een artikel in The Financial Times, die meldde dat de netto-instroom in beleggingsfondsen met een smart-bètastrategie in de twaalf maanden tot juni met 38% is gestegen. De 500 grootste Europese factorfondsen hebben volgens de FT inmiddels een gezamenlijke omvang van 56 miljard dollar. In de VS is dit nog veel meer.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie