Nieuws

Plus 30% voor Europese aandelen

Omdat de rentetarieven op lagere niveaus zullen normaliseren en de winstmarges verder verbeteren bedraagt het opwaartse potentieel voor Europese aandelen volgens Schroders maar liefst 30% in de komende drie jaar.

Van diverse kanten klinkt de waarschuwing dat de huidige aandelenwaarderingen irrationeel beginnen te worden. Niet van Rory Bateman, hoofd Europese aandelen bij Schroders.

Hij ziet nog heleboel opwaarts potentieel voor Europese aandelen. Hij voorspelt een stijging van 30% gedurende de komende drie jaar.


naam voor SEO

Bateman identificeert twee belangrijke aanjagers: lage rente en groeiende winstmarges. Hij vergelijkt de Europese economie met een supertanker, die op koers ligt en daar voorlopig nog wel even op blijft.

Echter, ondanks de economische verbetering, willen de lonen maar niet stijgen en daardoor blijft de inflatie op een laag niveau. Voor de Europese Centrale Bank (ECB) is er dan ook eigenlijk geen reden om de rente fors te verhogen. Het zou immers niet goed uitpakken voor het herstel van de economie.

Ook de dalende obligatierente wijst erop dat de obligatiemarkt de inflatie niet als een actueel probleem inschat. De visie van Schroders is dan ook dat de rente normaliseert op een lager niveau dan in het verleden.

Rente daalt opnieuw
naam voor SEO

Waardering kan omhoog

Er bestaat een historische relatie tussen rente en aandelenwaarderingen. Een lagere rente zorgt voor een hogere waardering op de aandelenmarkten. Als de rente dus normaliseert op een lager niveau, dan impliceert dit dat de waardering van de markt op een hoger niveau komt te liggen. Op dit moment ligt de koerswinstverhouding (k/w) in Europa op 15,5x. Bij een rentenormalisatie op 2% zou een k/w van 18 passen.

Dit verklaart slechts de helft van het opwaarts potentieel van 30% dat Bateman voorspelt. De rest komt door verbetering van de winstmarges. De crisis in de eurozone heeft een significante impact gehad op de bedrijfswinsten. Maar daar ziet Bateman verbetering in.

Bateman voorspelt een groei van de winstmarges in 2017 van 12%. En dat is het begin van een meerjarig proces, waarbij de Europese winstmarges uiteindelijk op het niveau van de VS komen te liggen.

Europese winsten herstellen
naam voor SEO

Enfin, door een hogere marktwaardering, gedreven door een langdurige lagere rente, gecombineerd met verbetering van de winstmarges, kunnen in de aankomende kwartalen goede rendementen opleveren voor beleggers in Europese aandelen. 

Wij van WC-eend

Een kleine disclaimer is wel op zjn plaats. Bateman leidt een Europees aandelenfonds. Het komt zelden voor dat portoliomanagers negatief oordelen over de aandelen of obligaties waarin zij zelf professioneel handelen. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie