Nieuws

Duitsland kwetsbaar op lange termijn

Jaren van te weinig investeren hebben de Duitse economie kwetsbaar gemaakt.

De Duitse economie is de motor van Europa. De arbeidsproductiviteit in de industrie ligt op een hoog niveau, de werkloosheid is laag, de begroting is op orde en het land is voorloper op het gebied van duurzame energie.

Maar Angela Merkel is vergeten om te investeren in de toekomst. Het wegen-, spoor- en glasvezelnet zijn ver ondermaats. Daarnaast heeft het land te kampen met een snel vergrijzende en krimpende bevolking. Dat maakt Duitsland en de beurs van Frankfurt, die zwaar leunt op exportbedrijven, kwetsbaar op de lange termijn.

Rapportcijfers

Dat is de mening van mediabedrijf Bloomberg. Twee analisten hebben de economie onder de loep genomen. Zij geven een dikke voldoende als het aankomt op werkloosheid (3,8%), productiviteit (alleen VS iets beter) en duurzame energie (eenzame klasse bij de stroomvoorziening).

Maar voor demografische ontwikkeling (bijna net zo erg als Japan), publieke investeringen (dramatisch), digitale infrastructuur (buitengewoon zwak) en belastingen (te hoog) krijgt Duitsland een dikke min. Net een voldoende krijgen de Duitsers ten slotte voor hun managementopleidingen.

Met de verkiezingen aanstaande zondag weet een volgende regering waar er in ieder geval werk aan de winkel is.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen