Nieuws

Assetmanagers berekenen MiFID-kosten niet door

Vanaf 1 januari moeten assetmanagers onder MiFID II apart voor research gaan betalen. De meeste huizen sluizen de kosten niet door naar klanten.

Onder andere NN Investment Partners, Robeco en Kempen kiezen ervoor om de kosten te absorberen, aldus Bloomberg, dat een rondje langs de velden maakte. 

In januari treden de nieuwe richtlijnen van de Markets n Financial Instruments Directive (Mifid) in werking. Beleggingsfondsen en vermogensbeheerders moeten apart gaan betalen voor de verschillende diensten die ze van banken ontvangen.

Het gaat onder andere om onderzoek van de banken en om de uitvoering van orders. De nieuwe richtlijnen moeten ervoor zorgen dat de markt eerlijker en concurrerender wordt. Daarnaast speelt de hoop dat fondsen meer in het belang van hun klanten zullen handelen.

Vijf miljoen extra kosten

Slechts een klein deel van de 4000 in Europa opererende vermogensbeheerders heeft op dit moment duidelijk gemaakt wat het in januari zal gaan doen.

De keuzes die ze hebben zijn om de kosten als fonds of als vermogensbeheerder te absorberen, of de kosten door te rekenen aan klanten. De grote meerderheid kiest voor het absorberen van de kosten.

Het gaat onder andere om partijen als Vanguard en Aberdeen Standard Investments. Volgens Vanguard gaat de maatregel het bedrijf jaarlijks minder dan vijf miljoen dollar kosten.

Te ingewikkeld

Dat merkt het bedrijf, met een beheerd vermogen van 4500 miljard dollar, nauwelijks. Volgens Collin McLean van SVM Asset Management (900 miljoen dollar belegd vermogen) is het uitermate gecompliceerd om de kosten door te rekenen aan de klanten.

Dat is in zijn ogen de belangrijkste reden om de kosten zelf op te vangen. Schroders, Man Group en Invesco hebben aangegeven de kosten van onderzoek door te rekenen aan klanten.

In het geval van Invesco gaat het om een intentieverklaring. Er moet nog worden gekeken of er juridische hobbels zijn.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's