Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

High yield-obligaties: actief of passief?

Sinds 2012 hebben high yield-obligaties onafgebroken de aanbeveling overwogen, zo blijkt uit data van bijna 70 assetallocatierapporten. Maar wat is nu beter: actief of passief beheer van deze assetklasse?

Het consensusadvies om high yield-obligaties te overwegen blijkt over de afgelopen vijf jaar een goede keuze. Global high yield-obligaties scoren met gemiddeld +6,46% over deze periode een hoger rendement dan de wat volatielere emerging market debt-categorie, die in vijf jaar gemiddeld +5,53% rendement behaalde.

Maar hoe belegt u het best in high yield-obligaties; actief of passief? De trend van afgelopen jaren is dat het kostenverschil tussen beleggingsfondsen en ETF’s in ieder geval kleiner wordt.

Het spel van high yield-obligaties is echter niet buy the winner, maar avoiding the losers. Actieve managers kennen hun benchmark goed, niet alleen om verliezen te vermijden, maar ook om de benchmark aanpassingen te bespelen.

High yield-obligaties kennen een liquiditeitspremie. U kunt niet zomaar onbeperkt grote volumes handelen. Daar staat dan wel rendement tegenover, maar als de benchmark aangepast wordt, dan kunnen actieve managers hiervan profiteren.

Kijk uit voor defaults

Een mooi voorbeeld van een benchmarkanalyse is van State Street/SPDR met The Devil is in the Detail. In dit stuk komt het verschil tussen de Bloomberg Barclays Liquidity Screened Euro High Yield Bond Index en Market iBoxx EUR Liquid High Yield Index goed tot uitdrukking.

Het gaat om de corporate kapitaalstructuur en bij de Bloomberg index is dit voor 100% gealloceerd naar Senior Debt. Bij iBoxx is dit 92,44%, dus 7,56% meer risicovolle categorieën. Hoewel de verschillen klein lijken, kan dit grote gevolgen hebben als er net in dat segment een default voltrekt.

Bekijkt u high yield-obligaties top down, of is bottom up beter? T. Rowe Price is een actieve high yield-obligatiemanager met analisten in dienst die individuele leningen bottom up bekijken. In hun eigen kritische stuk Euro High Yield Valuations Remain Tight is de actieve, bottom up benadering heel duidelijk. 


14 September Alpha Research Kennislunch High Yield

Het is niet altijd eenvoudig om te zeggen wat het beste in de portefeuille past. De benchmark is een belangrijke keuze voor een ETF. Een goede actieve manager is duurder, maar als hij goed is in avoiding the losers, dan is dat zeker een overweging waard.

Dit dilemma behandelen we met T. Rowe Price en State Street/SPDR tijdens een lunch op 14 september. 

Voor deze kennislunch zijn nog enkele plaatsen beschikbaar, schrijf u hier in.

 


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Online magazine ETF's