Nieuws

Noors staatsfonds is niet meer zo dol op alternatives

Het Noorse (olie)staatsfonds is zo groot dat beleggingen in alternatives, zoals private equity, geen verschil meer maken.

Dat zegt Yngve Slyngstad, de bestuursvoorzitter van het fonds tegen Bloomberg Markets. De uitspraak is opmerkelijk want het staatsfonds strijdt al jaren lang om toestemming van de overheid te krijgen voor dit soort beleggingen.

In het interview zegt Slyngstad dat de omvang van het fonds, ongveer 1000 miljard dollar, zo groot is dat investeringen in private equity of infrastructuur altijd een klein deel van de totale portefeuille zullen blijven en daardoor uiteindelijk weinig verschil maken voor het rendement van het fonds.

In het verleden pleitten beheerders van het Noorse fonds juist voor opname van alternatieve beleggingen. Door alleen in aandelen, obligaties en vastgoed te beleggen, zou het fonds de kans mislopen om extra rendement te behalen.

Te weinig in vastgoed

Slyngstad wijst op de beleggingen in vastgoed. Daar is sinds 2010 toestemming van de regering voor. Hoewel het fonds extra mensen in dienst nam om een vastgoedportefeuille op te bouwen wordt op dit moment slechts 2,5% van het totale vermogen in vastgoed belegd.

Het bleek ondoenlijk om het intern gestelde maximum van 5% van de portefeuille te bereiken. Het Noorse staatsfonds wil ook in bijvoorbeeld infrastructuurprojecten beleggen.

Het gaat met name om investeringen in projecten op het gebied van duurzame energie. De Noorse regering huivert om toestemming te geven. Daar wordt gedacht dat het staatsfonds daarmee op politiek gevoelig terrein komt.

Nog vol in aandelen

Slyngstad zegt dat via het fonds, als er toestemming komt, wel degelijk in dit soort projecten zal worden belegd. Maar hij maakt tevens duidelijk dat het om een zo'n klein deel van de portefeuille gaat, dat het uiteindelijk toch niet veel verschil uitmaakt voor het rendement van het gehele fonds.

“Het rendement van het fonds wordt in steeds grotere mate bepaald door het rendement op de aandelenmarkt," aldus Slyngstad. “Ook renteveranderingen spelen nauwelijks een rol, behalve als ze een weerslag hebben op de aandelenmarkt.”

Het Noorse staatsfonds belegt 65,1% van het vermogen in aandelen, 32,4% in obligaties en 2,5% in vastgoed.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's