Nieuws

Actieve managers moeten stoppen met zeuren

Actieve managers die denken dat de trend richting passieve indexfondsen ooit nog omdraait, zijn naïef.

Actieve fondsmanagers moeten ophouden passieve fondsen te verfoeien. Ze moeten accepteren dat beleggers voor de kern van hun portefeuille beter af zijn met goedkope indexfondsen en ETF’s.

De actieve managers moeten zich specialiseren op de laatste 10-20% van een beleggingsportefeuille, want bijna elke belegger is wel bereid een beetje risico te nemen voor extra rendement. Dat schrijft Eric Balchunas voor Bloomberg

Volgens Balchunas is het naïef om te denken dat de trend van actief naar passief fondsmanagement omdraait. Voor veel beleggers zijn rechttoe-rechtaan indexfondsen met een beheervergoeding van 0,1% gewoon te aantrekkelijk voor beleggers. Actieve fondsen kunnen daar niet mee concurreren.

Zorg voor toegevoegde waarde

Althans niet waar het gaat om de basis van een beleggingsportefeuille. Bijna elke belegger heeft wel de behoefte om naast een aantal vaste waarden een eigen noot toe te voegen, met meer risico. Dit is het stuk van de taart waar actieve fondsmanagers zich volgens Balchunas op moeten richten. En dat kan voor iedereen goed uitpakken.

 1. Meer toegevoegde waarde
  Ten eerste omdat actieve fondsmanagers dan écht actief kunnen zijn. De angst die vroeger bestond dat je in de buurt van de index moet blijven om geen kulfiguur te slaan, is niet meer nodig. Actieve fondsmanagers met een goed verhaal en een goed idee kunnen daar gewoon vol voor gaan.

 2. Elkaar aanvullen
  Voor beleggers is het niet zo erg als een actief fonds op de korte termijn ondermaats presteert. Ze hebben immers de indexfondsen die zorgen voor een middle-of-the-road inkomstenstroom.

 3. De beste ideeën blijven over
  Voor beleggers betekent een mix van passief en actief dat de kosten laag blijven. Tegelijkertijd verliezen niet duizenden actieve fondsmanagers hun baan. Als het goed is blijven de slimme koppen over met de beste ideeën. En daar mogen ze best voor worden betaald.

 4. Samenwerking in plaats van jaloezie
  Slecht spreken over passieve fondsen is geen goede strategie voor actieve managers. Als ze in plaats daarvan de passieve managers omarmen en met hun samenwerken zijn ze beter in staat toegevoegde waarde te creëren.

 5. Meer balans
  Voor de markt als geheel zorgt dat voor meer efficiëntie. Actieve managers kunnen ervoor zorgen dat niet alle aandelen evenveel omhoog of omlaag gaan. Zij kunnen met hun kennis bedrijven die er een potje van maken verkopen en bedrijven die juist uitstekend gerund worden opnemen in de portefeuille. Dat is goed voor de balans in de markt. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie