Nieuws

Beter af met regionale spreiding

Smallcaps uit verschillende regio's vergroten de diversificatie aanzienlijk, betoogt Larry Swedroe.

Beleggers moeten bij de samenstelling van hun portefeuille vooral de regionale diversificatie niet te vergeten. Dit zegt Larry Swedroe, hoofd research van The BAM Alliance, een groep van 140 onafhankelijke beleggingsadviseurs.

Volgens Swedroe – die een vaste column heeft op ETF.com – wordt er de laatste jaren steeds vaker vanuit gegaan dat het niks uitmaakt waar u belegt. Maar dat is een misverstand, want er bestaan wel degelijk grote rendementsverschillen tussen landen en regio’s.

Minder correlatie

Vooral door smallcaps in de portefeuille op te nemen kunt u die verschillen gebruiken om een portefeuille minder kwetsbaar te maken voor marktschommelingen.

Swedroe laat aan de hand van verschillende data zien dat de correlatie tussen smallcaps uit bijvoorbeeld opkomende markten en de VS veel lager is dan die tussen largecaps uit deze twee regio’s. Het grote voordeel hiervan is dat in een jaar dat de VS het slecht doen, dat niet per se hoeft te gelden voor opkomende markten.

Het sluit aan bij een van de basisiregels voor beleggers, zegt Swedroe: "Bij het maken van een portefeuille doen beleggers er verstandig aan altijd aandelen op te nemen met een lage correlatie."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie