Nieuws

Banken zoeken personeel

Ondanks de chronische afname van het aantal banen in de financiële sector (-60.000 banen in tien jaar) staan er wel meer vacatures open.

De Nederlandse economie beleeft een spectaculaire groeifase. Dit jaar verwacht het CPB dat het bruto binnenlands product met maar liefst 3,3% toeneemt, en ook voor 2018 ziet het er niet slecht uit. Voor de arbeidsmarkt is dat geweldig nieuws.

Volgens het CBS kwamen er de afgelopen twaalf maanden 199.000 banen bij, de grootste toename sinds 2008. Maar er zijn twee sectoren die niet delen in de feestvreugde.  Dat zijn landbouw en visserij en.... de financiële sector.

In de financiële sector gaan volgens een schatting van het UWV dit jaar 7000 banen verloren, en dat is nog maar een topje van de ijsberg. De afname van banen is namelijk een proces dat volgens Banken.nl al tien jaar gaande is, niet alleen in Nederland maar in heel Europa. 

"Er is geen grote bank te vinden die sinds 2008 niet in het nieuws is gekomen door reorganisaties of massa-ontslagen," aldus de website voor nieuws uit de bank- en verzekeringssector.

Neerwaartse trend

Sinds 2008 zijn er 60.000 banen verloren gegaan, ofwel 21% van het totaal. En als McKinsey & Company geloofd mag worden dan is het leed nog lang niet geleden. Onlangs berekende de consultant dat robots in de komende jaren nog eens 30% van de bancaire banen overnemen.

Deze neerwaartse trend heeft twee oorzaken. Door de kredietcrisis moesten banken nog scherper op de kosten letten om weer winstgevend te worden. Dat resulteerde in het ontslaan van mensen. Daarnaast zijn er maar weinig sectoren waar de digitalisering en automatisering zo hard toeslaat als in de bankensector.

Wel meer vacatures 

Opmerkelijk aan de nieuwste cijfers van het CBS is dat er parallel aan de afname van banen wel meer vacatures open staan. Dit is een tendens die volgens het UWV al een tijdje gaande is.

Het vroegere arbeidsbureau verklaart dit uit het feit dat werknemers in de bankensector steeds vaker hun heil zoeken in andere sectoren in plaats van af te wachten tot ze boventallig worden verklaard. Dat schept ruimte voor nieuwkomers. Het gaat daarbij vooral om financieel-administratieve en commerciële banen, terwijl ook IT’ers en personeel voor klantenservice gevraagd zijn.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie