Nieuws

Amerika niet first, maar second

Zes redenen om Amerikaanse aandelen te mijden.

Buitenlandse aandelen zijn aantrekkelijker voor Amerikanen dan binnenlandse. Dat is de duidelijke visie van de Amerikaanse website Valuewalk. Op de site worden zes redenen genoemd waarom buitenlandse aandelen aantrekkelijker zijn dan Amerikaanse aandelen. Voor de liefhebbers worden deze zes redenen gelardeerd met 23 grafieken die stuk voor stuk in het voordeel van niet-Amerikaanse aandelen wijzen.

Zo hebben Amerikaanse aandelen de afgelopen tien jaar aanzienlijk beter gepresteerd dan niet-Amerikaanse aandelen. Daar zijn redenen voor te bedenken, maar het verschil kan volgens Valuewalk niet blijven groeien. In de afgelopen maanden is er al sprake van een inhaalslag van Europese en Aziatische aandelenmarkten.

Een belangrijke redeen dat beleggers het buiten Amerika zoeken is het simpele feit dat Amerikaanse aandelen relatief duur zijn geworden. Dat geldt vooral ten opzichte van Aziatische aandelen en die in opkomende markten.

Dollar nog altijd te duur

Bovendien verwachten analisten dat de toekomstige winstgroei van niet-Amerikaanse bedrijven hoger zal zijn dan die van Amerikaanse bedrijven. Wat ook in het voordeel spreekt van het beursgenoteerde bedrijfsleven buiten de States: niet-Amerikaanse bedrijven hebben relatief minder schuld op hun balans staan. Vooral sinds 2012 is de schuld van Amerikaanse bedrijven zorgwekkend gestegen. In Europa is sprake van een lichte schuldgroei, terwijl Aziatische bedrijven juist hun schulden hebben afgebouwd.

Een deel van de verklaring voor de hogere winsten van niet-Amerikaanse bedrijven is gelegen in het feit dat de verwachte economische groei buiten de Verenigde Staten hoger is. Dat geldt al voor heel dit jaar, maar de verwachting is dat het verschil verder zal oplopen. 

De laatste reden om huiverig te zijn voor Amerikaanse aandelen is dat de Amerikaanse dollar hoogstwaarschijnlijk verder in waarde zal dalen. Dat heeft te maken met de lagere Amerikaanse groei in combinatie met een stijgend begrotingstekort. Volgens Valuewalk is de Amerikaanse dollar nog overgewaardeerd ten opzichte van de euro (7%), de yen (24%) en het pond (18%).

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's