Nieuws

Is lage volatiliteit toch stilte voor de storm?

Een nieuwe studie uit Zwitserland heeft een sterke correlatie gevonden tussen lage volatiliteit en bubbels.

Onderzoekers van het Swiss Finance Institute hebben een sterke correlatie gevonden tussen lage volatiliteit en de vorming van bubbels op effectenmarkten. De onderzoekers namen 40 luchtbellen onder de loep tussen 1929 en 2011. In twee derde van de gevallen was er in de aanloop naar een crash sprake van lage tot extreem lage volatiliteit.

De onderzoekers noemen het volgens mediabedrijf Bloomberg de stilte voor de storm. "Het waren allemaal gevallen waarin beleggers doof, stom en blind waren voor de risico’s van een aanstaande crash," schrijven de onderzoekers. De reden voor dit gedrag was dat beleggers maar een ding wilden en dat is riding the bubble

De onderzoekers geven geen oordeel over de huidige lage volatiliteit en de rally op de aandelenbeurzen die sinds het aantreden van Donald Trump als president van de VS in een stroomversnelling is geraakt. Maar er is een groeiende groep van analisten die dit wel doet.

Going short

Daaronder bijvoorbeeld Dhaval Joshi van BCA Research die onlangs sprak van een "tikkende tijdbom". Dat er ook beleggers zijn die vrezen voor een beurscrash blijkt uit de hoge shortposities die momenteel worden ingenomen op Amerikaanse technologieaandelen.

De Financial Times schreef deze week dat short sellers hun weddenschappen tegen de top tien techfondsen de afgelopen maand hebben opgevoerd met 1,4 miljard dollar tot 41 miljard. 

Hedgefondsen hebben met deze weddenschappen dit jaar overigens al veel geld verloren. Volgens de FT gingen zij voor acht miljard dollar het schip in omdat techaandelen nauwelijks te stoppen te zijn. De S&P 500 technologie-index steeg de eerste helft van 2017 met 21%. Tesla, AT&T, Alphabet en Apple behoren tot de aandelen met de hoogste short interest. Een van de bekendste beleggers die gokt op een beursval is George Soros.

VIX op bodem

De belangrijkste maatstaf voor volatiliteit is de Chicago Board Options Exchange Volatility Index (VIX), ook wel de angst-index genoemd. Deze maatstaf schat op basis van optiekoersen hoe groot de verandering van de S&P zal zijn de komende 30 dagen. De VIX is sinds medio 2015 gevallen van 30 tot even boven de tien, wat in historisch opzicht een extreem laag niveau is.

Dalende VIX

O

De laatste keer dat de VIX zo laag stond was in 2007. Het is overigens geen wet van Meden en Perzen dat een lage volatiliteit een voorbode is van beursellende. In de jaren negentig was de VIX bijvoorbeeld ook lange tijd laag, terwijl de beurzen het goed deden. Op de top van de crisis in 2008 tikte de VIX de 80 aan.

De Nederlandse VIX noteert thans 11,95. Dat is ook wel eens hoger geweest, maar in maart zaten we nog onder de tien.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie