Nieuws

Slimme robots nemen binnen 45 jaar alle taken over

Kunstmatige intelligentie biedt bedrijven die vooroplopen bij innovatie grote kansen. Maar er zijn ook grote gevaren. De kans is fifty-fifty dat over 45 jaar alle menselijke arbeid overbodig is. Wat doen we dan?

e grote Russische SF-schrijver Isaac Asimov waarschuwde al in de jaren veertig voor de gevaren van artificial intelligence (AI). Sindsdien beheersen computers en robots een steeds groter deel van ons leven, maar zelf denken kunnen ze nog altijd niet. De meeste mensen zien kunstmatige intelligentie daarom ook niet als grote bedreiging. 

Toch is dat langzaam wel aan het veranderen. Denk alleen maar aan de heftige woordenwisseling een paar weken geleden tussen Elon Musk (Tesla) en Mark Zuckerberg (Facebook).

Musk en Hawkins x Zuckerberg

Musk, die nota bene zelf veel investeert in AI, denkt dat de gevaren van robots en computers groter zijn dan een oorlog tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten. Zuckerberg vond dit zwaar overdreven en ziet vooral voordelen.

Toch staat Musk zeker niet alleen. De natuurkundige Stephen Hawkins voorspelt dat de mens het onderspit moet delven als onze doelstellingen en wensen niet overeenkomen met die van computers. AI is een vorm van intelligentie, autonoom, onafhankelijk van menselijke controle, dat in staat is zichzelf oneindig te verbeteren. Topschakers weten daar alles van.

Wereldwijde trend

Tot een gelijksoortige conclusie komt ook fondsbeheerder Caroline Keen van Newton, een dochter van BNY Mellon. De snelheid, breedte en diepte van de vooruitgang in kunstmatige intelligentie blijven Keen verbazen, zo stelt zij in het rapport The Edge of Tomorrow.

Keen is zich er goed van bewust dat deze ontwikkelingen sterk ontwrichtend kunnen werken. "Sommige bedrijven profiteren ervan, andere zullen het moeten afleggen tegen de super-intelligentie."

Maar AI is geen privéfeestje van Silicon Valley. De ontwikkelingen worden volgens Keen gedreven door bedrijven over de hele wereld. "Grote techbedrijven investeren miljarden in onderzoek en ontwikkeling van deze technologieën. Aziatische bedrijven doen volop mee in de voorhoede en investeren veel in kunstmatige intelligentie."

De overbodige mens

Een groot vraagteken is wat er met de werkgelegenheid gaat gebeuren in de toekomst. Of gaan we naar een wereld, waar het normaal is dat robots communiceren, om een gelijkwaardiger, productiever en autonoom systeem te maken, dat de wereldproblemen oplost waar overheden tot nu toe niet uitkomen?

Kunstmatige intelligentie is volgens Keen het stadium van science fiction al lang voorbij. Zij verwacht dat de komende decennia allerlei taken door AI zullen worden overgenomen van vertaalwerk, het besturen van vrachtwagens, winkelbediening tot chirurgische operaties. Keen: "De kans is 50% dat binnen 45 jaar kunstmatige intelligentie alle menselijke taken over kan nemen."

Robots moeten zich aan regels houden

Musk is overigens geen tegenstander van AI, maar het moet wel gecontroleerd worden. "Niemand houdt van strenge regels, maar ze zijn wel nodig voor alles wat gevaar oplevert (auto’s, vliegtuigen, drugs, etc). Dat geldt ook voor AI."

In het beroemde boek Ik Robot van Asimov waren die regels er ook:

  1. Een robot mag een mens geen letsel toebrengen, noch laten overkomen.
  2. Een robot moet door mensen gegeven orders uitvoeren, behalve als die orders in strijd zijn met de eerste wet.
  3. Een robot moet zichzelf beschermen, zolang dat niet in strijd is met de eerste en tweede wet.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie