Nieuws

Europese private banken blijven achter

Het aantal miljonairs in de wereld groeit. Geen wonder dus dat het beheerd vermogen van private banken toeneemt. Maar niet iedereen profiteert van de groeiende welvaart in de wereld.

UBS blijft de grootste private bank van de wereld. Met China Merchants staat er voor het eerst een Chinese bank in de top 20 en ABN Amro, de enige Nederlandse private bank in het lijstje, daalt een plekje naar nummer achttien, maar heeft wel bijna Deutsche Bank ingehaald. 

Dat zijn enkele zaken die blijken uit de jaarlijkse Global Private Banking Benchmark van onderzoeker Scorpio Partnership. Scorpio heeft alle banken voor vermogende particulieren met elkaar vergeleken op basis van het actief beheerde vermogen.

Zwiters en Amerikanen geven de toon aan

Eind 2016 was het Zwitserse UBS de grootste met meer dan 2000 miljard dollar onder beheer, gevolgd door Bank of America Merrill Lynch (1972 miljard), Morgan Stanley (1950 miljard) en Wells Fargo (922 miljard). De eerste bank uit de EU is pas op de tiende plaats te vinden met BNP Paribas (362 miljard).

Dat Europese private banken het matig doen in vergelijk tot Amerikaanse en Zwitserse banken is niet nieuw. Opmerkelijk is wel dat de situatie helemaal niet verbetert, terwijl Europa wel steeds meer rijken telt.


Top 25 Grootste Pivate Banks

Winstgevendheid Europese banken zwak 

Banken.nl constateert dat alle Europese private banken last hebben van een lage winstgevendheid is. Onderzoek van Deloitte wijst uit dat de winstgevendheid van private banken sinds 2000 met maar liefst 40% is afgenomen. Dat komt onder andere door meer regelgeving en een gebrek aan innovatie.

Om het hoofd boven water te houden zien met name kleinere vermogensbeheerders zich gedwongen te fuseren of concurrenten over te nemen. Ook in Nederland zijn hiervan diverse voorbeelden te vinden. Zo vergrootte Van Lanschot Kempen eerder dit jaar zijn schaal door Staalbankiers en UBS Nederland over te nemen. Vorig jaar besloten Insinger de Beaufort en Theodoor Gilissen al te fuseren tot InsingerGilissen.

Het drama Deutsche

De meest dramatische ontwikkeling in 2016 vond plaats bij Deutsche Bank dat het beheerd vermogen in 2016 met 28% zag dalen. Deutsche Bank was tengevolge van verschillende schandalen genoodzaakt zich uit meerdere landen terug te trekken, waaronder de Verenigde Staten. Deutsche moest in de Verenigde Staten vorig jaar een boete betalen van 7,2 miljard dollar voor zijn rol in de Amerikaanse hypotheekcrisis van 2007-2009.

De slechte gang van zaken bij Deutsche was wel een uitzondering. De algemene trend wees in 2016 licht naar boven. Wereldwijd zagen de 25 grootste private banken het actief beheerde vermogen met 4% toenemen tot 13.300 miljard dollar, waarmee ze een marktaandeel hadden van 60%. De kleinere privé-banken hadden samen nog eens 9000 miljard onder beheer wat een totaal oplevert van 22.300 miljard.

China rising

De snelst groeiende markt is overigens niet de Verenigde Staten of Europa maar Azië. Daar neemt het aantal miljardairs en miljonairs in een razend tempo toe. De top twee rijkste Aziaten zijn op dit moment volgens Forbes de Chinezen Ma Huateng (Tencent) en Jack Ma (Alibaba) met beide ongeveer 36,2 miljard dollar. Met een miljard minder volgen Mukesh Ambani uit India (Reliance Industries) en Li Ka-Shing uit Hongkong (Cheung Kong).

China passeerde vorig jaar de VS als het land met de meeste miljardairs. Geen wonder dus dat er inmiddels ook een Chinese private bank op de lijst staat. China Merchants kwam 2016 met stip binnen in de top 20 met een beheerd vermogen van 239 miljard dollar. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie