Nieuws

Europese beleggers verwachten misschien te veel

Alle ophef over Brexit en Trump is overdreven. Feitelijk is er weinig veranderd en dat is goed voor de beurs, maar voor euforie is het te vroeg.

De keuze van Britse kiezers om de EU te verlaten, zorgde op de beurs voor grote onrust. Hetzelfde geldt voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, zei het in een positiever opzicht omdat er hoop was op bedrijfsvriendelijke maatregelen.

Maar nu, maanden later, moeten we erkennen dat er eigenlijk weinig veranderd is. En dat is goed voor de beurs. Beleggers focussen nu op waar het om draait en dat is het wel een wee van de bedrijven waarin ze beleggen.

De economie draait goed in Europa en in de VS en dat is te zien aan de bedrijfsresultaten. Toch moeten beleggers niet euforisch worden, vindt Tim Stevenson van Janus Henderson Investors

Marktverwachtingen hooggespannen

“Ten eerste is het nog maar de vraag of de ondersteuning van de Europese economieën echt zo sterk is als de markten nu denken. Zo waren de reacties op de winstcijfers over het tweede kwartaal verdeeld. Atlas Copco, een van de beste engineeringbedrijven ter wereld, rapporteerde een sterke groei, maar die kon toch niet tippen aan de hoge verwachtingen,” schrijft Stevenson.

Ook in de VS en Groot-Brittannië zijn er volgens hem een paar wolken aan de hemel. Zo begint de dollar steeds meer in het nadeel van beleggers te werken.

De dollar is tegenover de euro in de eerste zeven maanden van dit jaar 12% gedaald, wat uiteraard slecht is voor beleggers in de eurozone. Het is maar de vraag of het positieve effect op de export daar tegenop weegt.

Hogere rentemarges en minder wanbetalers 

Een sector binnen de markt waarvoor volgens Stevenson de omstandigheden waarschijnlijk nog wel een tijdje positief blijven, is de financiële dienstverlening.

Ten eerste zijn er door de positieve economische groei minder wanbetalers en ten tweede loopt de rentemarge langzaam op.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Outlook 2022