Nieuws

Zwitsers zitten in hun maag met 750 miljard dollar

De Zwitserse centrale bank heeft 750 miljard dollar aan buitenlandse aandelen, obligaties en cash. Gekocht om de frank te verzwakken.

De missie om de munt laag te houden is gelukt, maar wat moeten ze nu doen met al die buitenlandse aandelen, obligaties en valuta op hun balans? En van wie is dat geld eigenlijk?

De WSJ schrijft dat de Zwitsers onder andere 2,7 miljard dollar aan aandelen Apple bezitten. Die grote aandelenbelangen maken ook flink winst. Vorig jaar bedroeg de winst van de Zwitserse centrale bank 25,4 miljard dollar, 3000 dollar per inwoner. Ter vergelijking: de Fed verdiende vorig jaar 100 miljard dollar op hun obligatieportefeuille. 

Nog meer vermogen waarover de regering een besluit moet nemen. Tot 2020 is de afspraak dat de centrale bank jaarlijks 2 miljard frank van de winst uitkeert. De reserves van de bank groeien dus flink. 

Die worden nu aan de kant geschoven om eventueel (papieren) verlies te dekken als de lokale munt weer gaat stijgen. 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    Assetallocatie