Nieuws

Beleggers luisteren teveel naar doemdenkers

De kans op een crash is historisch gezien minder dan 1% en toch houden veel beleggers er nu rekening mee. Ze laten zich teveel meeslepen door de horrorverhalen van doemdenkers.

Het aantal doemdenkers op deze niveau's in de aandelen- én obligatiemarkt groeit snel. Sommige marktpartijen zeggen al maanden dat er een beurscrash zit aan te komen van Bijbelse proporties. Het is aanstekelijk om in deze horrorscenario's mee te gaan, zegt Mark Rzepczynski, CEO van Amphi Research and Trading. Maar rationeel is het niet.

Beleggers maken volgens Rzepczynski de klassieke fout door de kans op een crash te hoog in te schatten. Historisch is die kans volgens een vorig jaar verschenen paper van de beroemde econoom Robert Shiller van Yale University hoogstens 1%. En toch houdt een vijfde van de beleggers historisch gezien rekening met een crash.

Horrorverhalen

Shiller en zijn mede-onderzoekers hebben uitgevonden dat hoe meer rapporten er over bubbels verschijnen en negatieve nieuwsberichten beleggers over zich uitgestort krijgen,  des te meer laten zij zich bang maken.

Rzepczynski zegt niet dat er geen crash of mini-crash komt. Af en toe komen die nou eenmaal voor. Het is alleen heel moeilijk te voorspellen wanneer.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie