Nieuws

Junkbonds zitten in luchtbelterritorium

De rentevergoeding die beleggers krijgen op junkbonds is volgens analisten zelden zo laag geweest.

De waarde van obligaties met een lage kredietwaardering nadert volgens fondsmanagers een gevaarlijk niveau. De junkbonds zijn sinds de crisis van 2009 niet meer zo duur geweest. Het nemen van risico wordt nauwelijks nog beloond. Dat concludeert Bloomberg na een rondje langs enkele grote marktpartijen.

Een recent voorbeeld is het bedrijf HD Supply Waterworks dat in juli naar de kapitaalmarkt stapte voor een lening van een half miljard dollar. De rente die het bedrijf moet betalen, kwam uit op 6,125%, ver beneden het niveau dat historisch gezien normaal is voor een bedrijf met een hoge schuldquote.

Irrationele uitbundigheid

Het is opnieuw een teken van excuberance, zegt voorzitter Howard Marks van Oaktree Capital Group LLC, waarmee hij refereert aan een beroemde speech van Fed-voorzitter Alan Greenspan over irrationele uitbundigheid. De rente op junkbonds is volgens hem en een aantal van zijn collega's op zo’n beetje het laagste niveau ooit. Greenspan weerspreekt hem niet. De oud-voorzitter van de Fed noemt zelfs de hele obligatiemarkt een bubbel. 

Dat is ook te zien aan de index voor Amerikaanse junkleningen, die laat zien dat beleggers nog maar 3,5% extra krijgen in verhouding tot een vrijwel risicoloze staatsobligatie.

Eind 2015 lag de gemiddelde rente op een junk bond nog rond de 10%. Sindsdien zijn er 450 basisipunten vanaf en staat de junkrente op 5,4%.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie