Nieuws

Kans op rentestijging VK groter dan gedacht

De kans op renteverhoging door de Bank of England is groter dan waar de markt op dit moment rekening mee houdt.

Dat schrijft George Buckley van zakenbank Nomura aan klanten. Volgens de Japanse zakenbank is het meest waarschijnlijke scenario dat de Bank of England komende donderdag de rente zal verhogen van 0,25% naar 0,5%.

De markt houdt slechts rekening met een kans van 10% op een renteverhoging. Nomura houdt in zijn scenarioanalyse nog altijd stevig rekening met het ongemoeid laten van de rente door de Britse centrale bank.

Die kans wordt op 40% ingeschat. Maar dat neemt niet weg dat de zakenbank een renteverhoging waarschijnlijker acht. Buckley geeft daarvoor liefst twintig verschillende redenen. Deze variëren van de aanhoudende groei op de wereldmarkt, die wijder verbreid is dan in het verleden, tot het feit dat een lichte renteverhoging op dit moment zou voorkomen dat er in de toekomst rigoureus zou moeten worden ingegrepen.

Hoge inflatie

De druk op de Britse centrale bank om de rente te verhogen is enigszins verlicht. De Britse inflatie daalde in juni enigszins en is daarmee iets verder verwijderd van het niveau van 3% waarop de Britse gouverneur van de centrale bank officieel moet gaan uitleggen, in een openbare brief aan de minister van Financien, waarom dat het geval is.

Maar de Britse inflatie ligt nog altijd ruim boven de 2% die als wenselijk wordt gezien. Volgens Buckley is het aantal producten dat te maken heeft met een hogere inflatie de afgelopen maanden ook gestegen.

Bovendien houdt de Bank of England in haar eigen toekomstscenario’s rekening met een hogere inflatie. Deze zal dit jaar nog meer dan 3% bedragen. In het toekomstscenario’s komt de inflatie uiteindelijk uit op 2,25%, zo blijkt uit BoE-rapporten.

Dit betekent volgens Buckley dat de Britse centrale bank de rente eigenlijk zou moeten verhogen. De markt houdt daar allemaal onvoldoende rekening mee. Daarmee onderschat de markt onder andere de waarde van het pond, die volgens Nomura zal stijgen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie