Nieuws

Libor is niet zo maar afgeschaft

Gezien de enorme hoeveelheden derivatencontracten en schulden die gekoppeld zijn aan de Libor, wordt afschaffen complex, aldus Pimco.

De Britse toezichthouder FCA heeft deze week aangekondigd per 2021 niet langer de London Interbank Offered Rate (Libor) te handhaven. Cash-specialisten Rick Chan en Jerome Schneider van PIMCO denken echter dat het zo’n vaart niet zal lopen.

De Libor is een belangrijke (en inmiddels controversiële) referentie voor honderden biljoenen derivatencontracten. De problemen met de Libor tijdens de financiële crisis zijn bekend, en het is niet voor het eerst dat er sprake is van uitfaseren, maar toch heeft de FCA de markt een beetje verrast door een definitieve datum te geven.

De vraag is nu hoe markten hierop zullen reageren, en wat het voor beleggers betekent. R.i.p. Libor? Niet zo snel! Chan en Schneider denken niet dat de Libor na 2021 zomaar zal verdwijnen.

Complex verhaal

Gezien de enorme hoeveelheden derivatencontracten en schulden die momenteel gekoppeld zijn aan de Libor, wordt het afschaffen een complex verhaal dat waarschijnlijk niet in 2021 afgewikkeld is.

Chan en Schneider denken dat de Libor na deze datum kan blijven voortbestaan zonder ondersteuning van de FCA, eventueel onder toezicht van een nieuwe waakhond of deelnemende banken. Ze verwachten echter wel dat de handel in derivaten die zijn gebaseerd op andere benchmarks, zoals de OIS-tarieven (overnight index swap) en de Amerikaanse federal funds rate, zal blijven toenemen.

Marktpartijen zullen zich moeten aanpassen aan het afnemende belang van de Libor, en op de hoogte moeten blijven van welke benchmarks worden gezien als bruikbare alternatieven.

Rentemargevolatiliteit

Zo heeft de Alternative Reference Rates Committee (ARRC) onlangs zijn goedkeuring gegeven aan de Broad Treasuries Financing Rate (BTFR), al voorzien Chan en Schneider dat het nog wel even duurt voordat de BTFR op grote schaal wordt gebruikt.

Onzekerheid over het afschaffen van de Libor kan voor meer volatiliteit in de rentemarges zorgen. Dat kan belegginskansen opleveren in markten die gekoppeld zijn aan kortetermijnrentes.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    Assetallocatie