Nieuws
Obligatie-ETF's zijn jarig
Obligatie-ETF's bestaan dit jaar vijftien jaar. Deze ETF's zijn een groot succes en kunnen door nieuwe varianten - zoals de smart bèta obligatie-ETF’s - verder groeien.
Vijftien jaar geleden werden de eerste obligatie-ETF’s geïntroduceerd. Het werd een succesverhaal dat nog voortduurt, aldus ETF.com. De introductie van de obligatie-ETF in 2002 was ongeveer tien jaar nadat de eerste aandelen-ETF het licht zag.
Die vertraging had te maken met de aard van de obligatiehandel. Dat gaat over the counter en niet zoals bij aandelen via beurzen. Daarnaast zijn delen van de obligatiemarkt uiterst illiquide. Daardoor is het soms lastig om een portefeuille samen te stellen van alle obligaties in een bepaalde index.
De oplossing werd gevonden in het samenstellen van portefeuilles die een representatie waren van de benchmark, legt BlackRock obligatiestrateeg Karen Schenone uit. Dat representeren van de benchmark is in de loop der jaren echter steeds geavanceerder geworden.
Beleggers zijn de baas
Aaanvankelijk waren er vier obligatie-ETF’s. Inmiddels is dat aantal uitgebreid tot 325 ETF’s. In het verleden hadden beleggers die in obligaties belegden de keuze om direct obligaties te kopen of om in een obligatiefonds te beleggen.
De beheerder van een dergelijk fonds kan echter beslissingen nemen waar de belegger het niet mee eens is. De komst van de ETF’s heeft ervoor gezorgd dat beleggers een portefeuille kunnen samenstellen die met hun wensen overeen komt, aldus Schenone.
De obligatie-ETF’s zijn uiterst populair gebleken.
- De iShares Core US Aggregate Bond ETF heeft een belegd vermogen van 48,5 miljard dollar.
- De Vanguard Total Bond Market ETF telt 35 miljard dollar.
Meer soorten obligatie-ETF's
Toch vertegenwoordigen alle ETF’s gezamenlijk slechts 0,9% van de obligatiemarkt. Bij aandelen is dat percentage inmiddels opgelopen naar 10%. Aan de kosten kan het niet liggen. Toen de eerste ETF’s vijftien jaar geleden werden geïntroduceerd bedroegen de beheerkosten 0,15%.
Inmiddels zijn de kosten verder gedaald. De twee genoemde fondsen kosten 0,05%. De kans is dan ook groot dat het aandeel van de obligatie-ETF’s verder zal stijgen. De fondsen worden immers nog altijd geavanceerder.
Zo worden de laatste tijd meer smart bèta obligatie-ETF’s gelanceerd. Daar wordt rekening gehouden met diverse marktfactoren. Die zorgen voor nieuwe groei van de markt, zo schrijft ETF.com.