Nieuws

Bill Gross: Verhogen van de rente is levensgevaarlijk

Huishoudens en bedrijven hebben de laatste jaren zoveel krediet opgenomen dat de economie in een recessie raakt als de rente wordt verhoogd, aldus Bill Gross.

Obligatieanalist Bill Gross van Janus Henderson Investments waarschuwt in zijn nieuwste column centrale banken dat ze niet te snel de rente moeten opvoeren. Dat zou een groot gevaar betekenen voor de met schulden overladen wereldeconomie.

Alleen in de Verenigde Staten hebben huishoudens schulden ter waarde van 14.900 miljard dollar, terwijl bedrijven 13.700 miljard dollar verschuldigd zijn. Volgens Gross kunnen de meeste overheden de extra kosten die gepaard gaan met een hogere korte rente nog wel aan, maar dat geldt niet voor bedrijven en personen. 

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken is vorig jaar begonnen met het verhogen van de rente, en in Europa lijkt het zogenoemde quantative easing (het op groter schaal kopen van effecten) op zijn laatste benen te lopen. De reden hiervoor is de aantrekkende economie, en de toenemende krapte op delen van de arbeidsmarkt.

Omgekeerde rentecurve voorspelt recessie

De economische theorie zegt dat het verhogen van de korte rente dan geen kwaad kan zo lang de lange rente maar hoger is. Een recessie kan pas dan uitbreken als het omgekeerde het geval is. Er is dan sprake van een omgekeerde rentecurve. En daar is nu nog geen sprake van. Niet in de VS, niet in Europa en ook niet in Japan.

Maar Gross zet vraagtekens bij de theorie. Hij werkt volgens hem dit keer niet doordat de hoog verschuldigde Amerikaanse en wereldeconomie jarenlang feest hebben gevierd vanwege het ultra ruime monetaire beleid. Hij vergelijkt het met een zwaarlijvig persoon, die jarenlang te veel gegeten heeft. Zo iemand plotseling voor een bord met worteltjes zetten is ook niet ongevaarlijk. 

My name is Bond, bond king

"Centraal bankiers en beleggers moeten daarom zeer voorzichtig zijn bij het normaliseren van de korte rente."

Gross waarschuwt al het hele jaar voor een correctie als de rente wordt verhoogd. Tot nu toe heeft hij ongelijk gehad, maar van de andere kant Gross heeft zijn naam van olbigatiekoning niet zomaar verkregen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie