Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

De beste assetallocatiestrategieën; update eerste halfjaar 2017

Hoe staan de prijswinnaars van de Asset Allocation Awards 2016 er halverwege 2017 voor? En er is een nieuwe award, die voor beste sectorallocatie.

Hoe zijn de Asset Allocation Award-winnaars van vorig jaar 2017 gestart? Werken hun onder- en overwegingen zoals ze bedoeld zijn en in hoeverre durven en willen zij afwijken van de consensus. 

Assetallocatie Awprijswinnaar J.P. Morgan Asset Management

Het succes van J.P. Morgan AM van vorig jaar dankzij beslissing om de allocatie naar fixed income in 2016 op neutraal te houden, terwijl de concurrentie het advies onderwegen had. Doordat zij in het laatste kwartaal de allocatie naar aandelen ook nog op overwegen hadden staan, liep deze assetmanager uit op de rest.

In het jaar 2017 blijven aandelen op overwegen staan. Waar J.P. Morgan AM vorig jaar op voor de troepen uit leek te lopen, heeft de rest zich nu aangesloten. Een overwogen positie in aandelen is nu een ongewijzigde consensusaanbeveling.

De adviezen voor de andere beleggingscategorieën zijn ook ongewijzigd gebleven. Cash staat nog altijd op onderwogen, commodities en vastgoed staan op neutraal. In de nieuwste kwartaalupdate Global Asset Allocation Views zijn er binnen fixed income een paar neerwaartse aanpassingen. De concurrent die J.P. Morgan AM op de hielen zit is Columbia Threadneedle. Qua performance volgen zij op slechts 0,75%.

Regio-allocatie prijswinnaar Theodoor Gilissen Bankiers

De winnaar van de Regio Allocation Award heeft momenteel een compleet andere visie dan de consensus. Europa staat bij Gilissen op neutraal, de consensus is om Europa te overwegen. Noord-Amerika krijgt van Theodoor Gilissen de aanbeveling overwegen, maar de consensus onderweegt deze regio juist.

De enige regio waar Theodoor Gilissen Bankiers onderweegt is emerging markets, een regio waar veel assetmanagers juist een overwogen positie aanbevelen. Contraire visies worden niet altijd begrepen, maar als ze uitkomen, maakt dat het verschil met de concurrentie. De belangrijkste partijen die dit jaar hard inlopen op Theodoor Gilissen Bankiers, zijn AXA Investment Management en KBC Asset Management.

Creditallocatie prijswinnaar Barclays

De winnaar van de Credit Allocation Award sleepte de prijs binnen door staatsleningen in 2016 op neutraal te houden, terwijl andere aanbieders onderwogen waren. Barclays heeft staatsleningen dit jaar – net als de concurrentie – onderwogen in de portefeuille. Emerging markets en high yield-obligaties zijn overwogen, wat ook de consensus visie is.

De enige aanbeveling die afwijkt zijn bedrijfsobligaties, de recommandatie van Barclays is nu onderwogen, terwijl de consensus neutraal is. De voorsprong die Barclays had, is nog niet weggegeven.

Wel wordt de voorsprong op achtervolger Neuberger Berman (nu nog slecht 0,60%) kleiner. Aangezien Barclays niet bij de prijsuitreiking in februari kon zijn, vond de overhandiging van Credit Asset Allocation Award plaats op 6 juli 2017 in Londen. William Hobbs, schrijver van de publicatie In Focus: Markets as we see them, nam de prijs in ontvangst.

William Hobbs en Eelco Ubbels

William Hobbs en Eelco Ubbels

Nieuw: Sectorallocatie Award

Er zijn vier Asset Allocation Awards, drie per categorie en een overall award. Maar ik heb nu voldoende data om ook de recommandaties voor sectoren te kunnen beoordelen. Begin 2018 is er dus een vijfde prijs om uit te reiken.

De partijen die momenteel een nominatie 2017 in de wacht zouden kunnen slepen, opgesomd in alfabetische volgorde, zijn:

  • Deutsche Asset Management
  • ING Investment Office
  • KBC Asset Management
  • Pictet Asset Management

Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Online magazine ETF's