Nieuws
De langste en zwakste groeifase VS sinds WOII
De VS kunnen over een paar weken een nieuw record in de boeken schrijven van de langste economische groeifase sinds de Tweede Wereldoorlog. Het slechte nieuws is dat het groeiherstel zelden zo laag is geweest.
De Amerikaanse economie trekt al jaren aan. Binnenkort kunnen de VS zelfs een nieuw record boeken van de langste groeifase sinds de Tweede Wereldoorlog. Het slechte nieuws is dat de upswing buitengewoon klein is. Dit zegt Stephen King, een senior economic adviser van HSBC in een researchrapport.
"De VS staan op de rand van twee nieuwe recorden: over enkele weken hebben de VS zowel de langste als zwakste economische herstelfase sinds de Tweede Wereldoorlog."
De internetluchtbel en Vietnam
De upswing begon in oktober 2009 en zit daarmee nu op 92 maanden. Daarmee kan het oude record (juni 2009 – april 2000) bijna uit de boeken.
Dit was een fase die grotendeels werd begeleid door de beroemde centralebankpresident Alan Greenspan. De groeifase kende net als nu hoge beurskoersen en het idee van een New economy werd geboren. De fase eindigde met een van de grootste crashes ooit toen de internetluchtbel werd doorgeprikt.
Verder was er alleen in het de jaren zestig een dergelijk lange groeifase in de VS. Dit was de tijd van het Wirtschaftswunder en eindigde toen de Vietnam-oorlog zorgde voor hoge inflatie en een onhoudbaar begrotingstekort in de VS.
Economic expansions do not die of old age
Betekent dit dat ook nu de economische groei zijn top nadert? Volgens King kun je dit niet zeggen. Hij wijst op een van de bekendste gezegden van Wall Street: "Economic expansions do not die of old age." In het Nederlands: De lengte van een groeifase zegt weinig over waar we ons bevinden in de economische cyclus.
Een van de belangrijkste graadmeters is volgens hem werkloosheid. De geschiedenis wijst uit dat als de werkloosheid laag is, dan wordt het oppassen geblazen. En de werkloosheid is nu laag met 4,4%.
Maar van de andere kant zijn de economische groei, productiviteit en loonontwikkeling opvallend laag, wat er op kan duiden dat er nog lucht naar boven is. De fase van 1992 t/m 2000 leverde bijvoorbeeld een gemiddelde groei op van 3,8%. Nu zitten we amper boven 2%. Dat is nog een stuk minder dan de slechtste fase tot nu toe van juni 2003 t/m oktober 2006, toen de groei uitkwam op gemiddeld 3,0%.
King moet op basis van deze tegenstrijdige indicatoren, eerlijk zijn. Hij weet niet hoe lang de economische groei nog aanhoudt. Het kan weken zijn, maanden, misschien zelfs jaren. Maar hij is wel op zijn hoede, vooral omdat er in het Witte Huis een zeer onvoorspelbare bewoner zit.