Nieuws

Vastgoed? Overal goed behalve Groot-Brittannië

Nu Brexit zijn schaduw steeds vooruit werpt over Groot-Brittannië, gaat vastgoedbelegger Rogier Quirijns op zoek naar pareltjes op het vasteland van Europa.

De Nederlandse belegger Rogier Quirijns, die verschillende Europese vastgoedfondsen beheert voor Cohen & Steers, denkt dat Brits onroerend goed een groot nadeel heeft tegenover kantoren, winkels en huurwoningen in continentaal Europa.

Vooral in Duitsland ziet hij mogelijkheden, met Berlijn voorop. Maar ook in Spanje en Frankrijk belegt hij graag met zijn fondsen, waaronder het Cohen & Steers Sicav European Real Estate Securities fonds.

Dit zegt Quirijns, die in Nederland onder andere werkte voor ABN Amro, in een interview met Citywire.

Voorliefde voor Duitsland

Quirijns: "In tegenstelling tot Groot-Brittannië, wordt er op het continent een aanhoudende gezonde groei verwacht, wat de vraag naar vastgoed zou moeten aansporen." 

Zijn voorliefde voor Duitsland blijkt uit het feit dat 27% van zijn beleggingen hiervandaan komen. "Duitsland kent een sterke economische groei, met een groeiende bevolking in de steden en dalende werkloosheid."

Volgens Quirijns zal dat zich vooral positief uitwerken op de vraag naar woningen en kantoren in grote steden. "We verwachten dat de vraag het aanbod ver zal overtreffen." Maar ook goedgelegen winkelcentra hebben zijn interesse.

Studentenhuisvesting en verzorgingshuizen

In Groot-Brittannië ziet hij zoals gezegd veel minder kansen, hoewel er wel een paar lichtpuntjes zijn zoals studentenhuisvesting, verzorgingshuizen en logistieke centra.

Quirijns zoekt het dan nog liever buiten Europa, waar genoeg alternatieven zijn. Zo denkt hij dat er hoge dividenden zijn te halen bij beursgenoteerde ontwikkelaars in Japan; de woningmarkt in Hongkong is onverzadigbaar; en in de Verenigde Staten is de vraag sterk naar alle soorten vastgoed die profiteren van de hoge groei.

Hoofdkantoor in New York

Cohen & Steers is een Amerikaanse vastgoedbelegger met het hoofdkantoor in New York. Er wordt hoofdzakelijk belegd in beursgenoteerde vastgoed- en infrastructuurfondsen. 

Het Cohen & Steers European Real Estate Securities fonds van Quirijns beleefde in 2016 een lastig jaar, maar in 2017 is de start goed met tot nu een rendement volgens Morningstar van ruim 7%. De afgelopen tien jaar bedroeg het gemiddelde jaarrendement 2,1%. De laatste vijf jaar was dit bijna 15%.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's