Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Assetallocatie: Europese obligaties underperformen

Nee, 2017 is niet het jaar van obligaties. Althans niet in euro's. In dollars zijn de rendementen wel positief en dat blijft waarschijnlijk zo.

Strategen waren het unaniem met elkaar eens begin dit jaar: 2017 zou niet het jaar van obligaties worden. En op basis van eurorendementen in de eerste zes maanden hebben ze gelijk gekregen.

Maar in dollars doen obligaties het prima. Dollarobligaties behaalden op alle subcategorieën binnen fixed income positieve rendementen, maar in Europa staan er alleen maar rode cijfers op de borden.

Het is bijna onmogelijk om binnen de portefeuille ook nog de juiste valuta-aannames te maken, maar misschien heeft u wat aan de mening van een groep experts.

Dollar blijft sterk

U kunt daarvoor de consensus te gebruiken. FX Prospect komt op basis van meer dan twintig professionele researchrapporten tot de conclusie dat de dollar sterk blijft, waardoor beleggers rekening moeten houden met tegenvallende eurorendementen in het tweede halfjaar van 2017.

Staatsleningen waren en zijn nog steeds de minst aantrekkelijke categorie binnen fixed income, aldus strategen. Op basis van meer dan 50 assetallocatierapporten is daar geen verandering in te zien, maar de prestaties wijken niet significant af van de overige obligatiecategorieën.

 

Bron: Alpha Research

Bedrijfsobligaties doen het met -0,30% nog het minst slecht in het eerste halfjaar. Inflatie zal het thema van het tweede halfjaar worden, zo voorspelde Valentijn van Nieuwenhuizen, CIO van NN Investment Partners. Misschien wordt dat een kans voor de mist presterende obligatiecategorie: inflatie gelinkte obligaties.

ETF's uit verschillende obligatiecategorieën Rendement in dollars YTD Rendement in euro's YTD Verschil
SPDR® Blmbg Barclays Intl Trs Bd ETF +6,17% -1,81% -7,99%
iShares Global Infl Lnkd GovBd ETF $ +3,18% -4,58% -7,76%
SPDR® Blmbg Barclays Intl Corp Bd ETF +7,81% -0,30% -8,11%
iShares Global High Yield Corp Bd ETF +6,18% -1,81% -7,99%
iShares JP Morgan USD Em Mkts Bd ETF +6,00% -1,98% -7,98%

Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Outlook 2022