Nieuws

Hedgefondsbelegger wordt activist om te overleven

Om te overleven kiest een hedgefondsmanager er nu voor om een activistische aandeelhouder te worden.

Er is een nieuwe soort activistische belegger in opkomst. Gregg Hymowitz van En Trust Permal was tot voor kort vooral bekend als fund-of-hedgefundbelegger. Maar aangezien deze strategie steeds minder oplevert, is hij omgeschakeld naar het activisme, aldus de Wall Street Journal.

Hymowitz stapte dit jaar al voor 650 miljoen dollar in Nestlé samen met het investeringsfonds van Daniel Loeb. En hij ondersteunde het bod van 3,3 miljard van Trian Fund Management op een belang in Procter & Gamble en een andere bieding van 1 miljard op een pakket aandelen in CSX.

De doelstellingen zijn altijd dezelfde. Eerst een pakket aandelen kopen en dan druk uitoefenen op het management om de koers te wijzigen. Dat kan bijvoorbeeld zijn de verkoop van een onderdeel, een reorganisatie of een schuldherziening.

Ontwikkelen of verdampen

Hymowitz neemt op deze manier meer risico, maar heeft ook kans op een hogere winst. Maar de hoofdreden is nog een andere volgens the Wall Street Journal. In werkelijkheid gaat het om het overleven.

Hymowitz, die vroeger voor Goldman Sachs werkte, heeft sinds 2012 als motto we moeten onszelf ontwikkelen of verdampen. Het is een lijfspreuk overgenomen van de rapper Usher, die nu wellicht van toepassing is op de hedgefondsindustrie.

Er is een battle for survival gaande, die alleen overleefd kan worden voor diegene die bereid zijn te veranderen. De rest sterft uit.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen