Nieuws

Crispin Odin waarschuwt nog een laatste keer

Hedgefondsmanager Crispin Odin heeft vorig jaar veel geld verloren door te gokken op dalende koersen. Maar dat weerhoudt hem er niet van te blijven herhalen dat de crash in aantocht is.

Het klinkt een beetje als de kreet van een wanhopige man, maar wie weet heeft hij dit keer gelijk. Hedgefondsmanager Crispin Odin heeft al een paar keer voorspelt dat de aandelenmarkt crasht, en doet dat nu weer. 

In een brief aan de beleggers in het fonds dat zijn naam draagt vergelijkt hij de aandelenmarkt sinds de verkiezingsoverwinning van Donald Trump met een dronken man. De kansen op zware ongelukken stijgen overal. Maak u op voor een hete zomer, schrijft hij. 

Helft van het geld weg

Voor de mensen die Odin kennen, zal het bekend in de oren klinken. Onder het motto put the money where your mouth is heeft hij vorig jaar grote bedragen verwed op ongelukken op de beurs, en die weddenschappen gingen allemaal verloren. Odey Asset Management, met zes miljard dollar onder beheer, raakte 2016 de helft van zijn vermogen kwijt.

Maar Odin weet van geen ophouden. Hij is al sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 een criticus van het ruime monetaire beleid van centrale banken. Het heeft volgens hem gezorgd voor een kredietluchtbel die alleen maar kan eindigen in een bloedbad. Hij ziet overal zwart, maar vooral bij de autosector, grondstoffen, detailhandel en industrie.

Een koersval van 80%

Volgens hem nadert de crash nu met rasse schreden doordat de Federal Reserve langzaam afscheid neemt van het ruime monetaire beleid. Maar zoals gezegd het is allemaal niet nieuw. In oktober vorig jaar waarschuwde hij ook al voor een aandelencrash in Groot-Brittannië met 80% vanwege het dreigende gevaar van een recessie en inflatie.

En twee maanden geleden vertelde hij beleggers dat ze zich op moesten maken voor een plotselinge val van de aandelenmarkt zodra de kredietstroom opdroogt.

Een roepende in de woestijn is Odin overigens niet. Zo schreef The Financial Times vorige week dat de spiraal van alsmaar verder stijgende aandelenkoersen als gevolg van steeds meer krediet op een bepaald moment onhoudbaar wordt en altijd wordt gevolgd door een creditsqueeze en dalende prijzen. Dat is volgens de FT een bekend patroon in de geschiedenis.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie