Nieuws

Grote risico's bij aandelen met lage volatiliteit

Amundi trekt bij zijn smart bèta-fonds consequenties uit het gewijzigde rentebeleid. Dat betekent een lager percentage low-volatility aandelen in de portefeuille.

Amundi verandert zijn smart bèta-strategie. Voor de portefeuille van ongeveer twaalf miljard dollar betekent dit dat de aandelen met een relatief hoog dividend en weinig volatiliteit een minder prominente positie zullen innemen. 

Dat zegt Bruno Taillardat, hoofd van de smart beta divisie bij Amundi, tegenover Citywire.

Met smart bèta wordt in de markt meestal een combinatie bedoeld van twee strategieën: enerzijds het volgen van een index, wat de kosten laag houdt en anderzijds maken beleggers kleine aanpassingen op basis van factoren om het rendement te verhogen.

Eind lage rente lijkt in zicht

Sinds de crisis werkte dat dankzij het lage rentebeleid van centrale banken in het voordeel van aandelen met een lage bewegelijkheid. Low volatility was een van de meest populaire waarden gebruikt bij het factorbeleggen. Maar volgens Taillardat komt daar een einde aan nu centrale banken steeds vaker hinten op het einde van het ruime monetaire beleid.

"Ik heb nooit eerder gezien dat low-volatility aandelen zoveel gebruikt werden als alternatief voor obligaties," zegt Taillardat over de laatste tien jaar. "Maar deze bedrijven - de telco’s, de nutsbedrijven, de conglomeraten – zijn niet alleen heel duur geworden, ze hebben vaak ook veel geld geleend. Zodra de rente stijgt worden zij daarvoor gestraft."

Voor Taillardat betekent smart bèta risicomanagement. Een goed smart bèta-fonds blijft dichtbij de index, maar door de grootste risico’s te omzeilen, kan het fonds toch beter presteren dan de markt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen