Nieuws
Passieve beleggers zijn slechte aandeelhouders
Indexbeleggers hebben steeds meer macht, maar doen er bar weinig mee als controleurs van bedrijven. Een slechte zaak zo menen twee experts van de University of Chicago Law School.
Het indexbeleggen heeft de laatste jaren een vlucht genomen wat niet alleen de grote drie, State Street Global Advisers, Vanguard en BlackRock profijt heeft opgeleverd, maar ook de beleggers in hun fondsen.
ETF's en andere indexproducten zijn namelijk niet alleen goedkoper dan actief gemanagede fondsen, ze presteren vaak ook nog beter.
Maar er zit wel een groot nadeel aan de overheersende rol van de ETF's, zo schrijven Todd Henderson en Dorothy Shapiro Lund van de University of Chicago Law School in The Wall Street Journal.
Onmogelijk
Volgens hun zijn indexfondsen niet kritisch genoeg naar de bedrijven waar ze in beleggen. Vorig jaar oktober had Vanguard een team van vijftien mensen om 13,000 bedrijven op de vingers te kijken.
Bij BlackRock waren het er 20 op 14,000 bedrijven en bij State Street tien voor 9000 bedrijven. Het is onmogelijk voor dit kleine groepje mensen om mismanagement bij bedrijven aan de kaak te stellen, zo vinden Henderson en Hunt. En het gebeurt ook bijna nooit.
Dat is een enorm probleem omdat indexfondsen een steeds groter stuk van de beurs in handen hebben. In de VS heeft 88% van de beursgenoteerde bedrijven tenminste een van de drie grote passieve beleggers als aandeelhouder. Die bedrijven kunnen steeds meer hun gangetje gaan, ook als het slecht is voor de stakeholders.
Stemadviseurs
Het overdragen van stemrecht aan grote beleggingsadviseurs als ISS en Glas Lewis - iets wat pensioenfondsen ook geregeld doen - is volgens hen geen oplossing, omdat deze adviseurs vaak belangenverstrengelingen hebben.
Henderson en Hunt pleiten voor strengere regels die institutionele beleggers verplichten om hun taak als kritische aandeelhouder waar te nemen.
Cullen Roche van de Orcam Financial Group noemt de kritiek in een column overdreven. Hij wijst erop dat indexbeleggers veel macht hebben, maar ook weer niet overdreven veel. Bij de grootste tien bedrijven uit de S&P500 hebben Vanguard, Blackrock en State Street gezamenlijke belangen die variëren van 14% tot 23%. Hij vindt dat niet schokkend.
Lager rendement
Verder is hij van mening dat het niet de taak van passieve beleggers is om kritisch te zijn. Dat moeten de raden van commissarissen doen. En het levert qua rendement ook weinig op.
Volgens hem hebben activistische beleggers zoals hedgefondsen die opgenomen zijn in de Event Driven Activist sinds 2007 een rendement gehaald van slechts 30,7%, terwijl de S&P-index over die periode 110% opleverde.