Nieuws

Pimco: Amerikaanse rente niet meer dan 2% op lange termijn

De Fed zal de rente niet verder dan het inflatieniveau laten oplopen en de balans snel laten krimpen. Maar dat geeft ze weinig speling als er wel een recessie komt in de VS, aldus Pimco.

Ja, de Amerikaanse rente is aan het oplopen, maar zal voorlopig nog lang niet terugkeren naar de niveaus van voor de crisis. De New Neutral noemt Scott Mather, een van de CIO’s van PIMCO (verantwoordelijk voor US Core Strategies) dat.

Hij was in Nederland om de Secular Outlook, de verwachtingen van Pimco voor de komende drie tot vijf jaar, toe te lichten. Na de New Normal, de verwachting dat beleggers (permanent) aan een lager rendementsniveau moesten gaan wennen, staat de New Neutral voor de veronderstelling dat de Fed de rente niet verder zal laten oplopen dan rond het inflatieniveau, zo’n 2%.

De ECB zal – in lijn met de gedachte van de Fed - de rente tot maximaal 1 tot 1,5% laten oplopen, verwacht Mather. Het nieuwe neutraal gaat wel gepaard met een kleinere balans voor centrale banken.

Kans op recessie VS 70%

“De Fed zal in september gaan beginnen met het verkleinen van hun balans. De ECB – wederom in lijn met de Fed - naar verwachting in januari 2018. Europa loopt steeds een paar jaar achter de VS aan. Zowel op het gebied van groei als monetair beleid.”

En omdat de Amerikaanse economie al negen jaar achter elkaar groeit, maar in een laag tempo en de monetaire steunmogelijkheden redelijk uitgeput zijn, schat Pimco de kans op een recessie in de VS in de komende drie tot vijf jaar op 70%.

“Vanaf een groeiniveau van 2% op jaarbasis hoeft er niet veel te gebeuren om daaronder te zakken. En dat hoeft ook niet eens economische gebeurtenis te zijn. Het verliezen van vertrouwen van consumenten in de economie of een terreuraanslag kan daar ook al voor zorgen. En Yellen en haar team kunnen de rente weer laten zakken als het tegenzit, maar niet teveel, want zoveel ruimte hebben ze niet naar beneden.”

Belastingverlagingen als oplossing lagere groei

Om een daling van de groei tegen te gaan, wil de Amerikaanse overheid de belastingdruk verlagen. Voor 2018 betekent dat 0,25 tot 0,50% extra groei. De plannen om extra te investeren in infrastructuur zullen pas op lange termijn iets opleveren.”

En beleggers denken dat Amerikaanse bedrijven op een berg geld zitten, maar dat is niet zo, legt Mather uit. “Ja, techbedrijven zijn rijk, maar veel andere bedrijven hebben vooral meer schuld. Dat maakt de economie kwetsbaar. Consumenten hebben trouwens veel minder schuld dan in aanloop naar de vorige crisis.”

Zij hebben wel geleerd van hun fouten, zo lijkt het. Wat betreft politiek de komende jaren blijft Pimco voorzichtig over populisme en geopolitieke risico’s. Noord-Korea is zo’n geopolitiek risico, maar ook het feit dat de G7 niet meer lijkt te bestaan, de NAVO hun respect kwijt lijken, noemt Mather risico’s.

Gnul, het is elk land voor zich

“Het is niet meer G7, maar Gnul, elk land voor zich, niemand heeft meer de leiding op het wereldtoneel.” De VS neemt meer afstand van de wereldpolitiek, en China probeert juist aan de andere kant vaker mee te doen.

“Vandaar dat ze de vaste koers van hun munt toch helemaal willen gaan loslaten. Tien jaar te laat, maar toch. Na het partijcongres in de herfst zullen ze een free floating valutakoers invoeren. Dit zullen de Chinezen proberen aan te kondigen, maar meestal zijn ze hier niet zo goed in, dus zullen ze het gewoon doen. Dit zal ervoor zorgen dat de yuan daalt ten opzichte van andere valuta en China dus weer goedkoper wordt. Dit zal niet meteen zorgen voor grote problemen in de VS, maar wel mogelijk van negatieve invloed zijn.”

Hoe vertalen die onzekerheden voor de VS zich in een portefeuillebeleid? Obligatiebelegger Pimco raadt beleggers aan om defensiever te beleggen. “Bedenk wat er kan gebeuren in uw portefeuille als er echt een recessie komt. Kan uw portefeuille dat aan? Wij nemen voorzorgsmaatregelen door bijvoorbeeld meer te beleggen in obligaties van hoge kwaliteit en met een kortere looptijd. Een Amerikaanse staatsobligatie met een looptijd van 30 jaar is met oplopende inflatie echt niet aantrekkelijk.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie