Nieuws

Computers bepalen de richting op de beurs

De handel op de beurs wordt nog maar voor 10% bepaald door fundamentele beleggers. De computers en indexfondsen nemen het heft steeds steviger in handen.

De goede oude strategie van stock picking en fundamentele analyse speelt een steeds minder grote rol op de beurs. De beurshandel wordt beheerst door passieve indexfondsen en handelaren die zich laten leiden door algoritmen. De menselijke analyse speelt een ondergeschikte rol.

Dat zegt Marko Kolanovic, die bij JP Morgan het onderzoek leidt naar kwantitatieve en derivatenhandel. Volgens nieuwszender CNBC schat Kolanovic dat nog slechts 10% van de handel komt van fundamentele beleggers. Indexfondsen en computers zorgen voor 60%, het dubbele van een tien jaar geleden.

Kolanovic denkt dat deze trend zich de komende jaren alleen maar zal voortzetten. Voor de beurs betekent dit dat steeds meer koersbewegingen zijn terug te voeren op passieve beleggers die allemaal tegelijkertijd hetzelfde doen.

Volatiliteit

Dat was bijvoorbeeld afgelopen vrijdag het geval toen de technologieaandelen in de Nasdaq-index een plotselinge knauw kregen. Begin deze week was deze daling overigens alweer grotendeels teniet gedaan doordat de beleggers die zich baseren op computermodellen weer ruimte naar boven zagen.

Volgens Kolanovic heeft de grote invloed van het kwantitatieve beleggen er mede voor gezorgd dat de volatiliteit op de beurs is gedaald. Twee andere factoren die daartoe hebben bijgedragen zijn het ruime rentebeleid van centrale banken en politieke ontwikkelingen in de VS. 

Hij waarschuwt dat het zogenoemde low-volatility shorten wel grote risico’s kent. Een plotselinge stijging van de bewegelijkheid kan grote koersdalingen tot gevolg hebben.

De VIX

De belangrijkste indicator voor volatility is de VIX. Deze staat nu net boven de tien. Kolanovic houdt rekening met een stijging naar vijftien of misschien zelfs 20.

Uiteraard geeft niet iedereen de strijd tegen de computer zonder slag of stoot op. Analisten van AllianceBernstein stelden een paar weken geleden bijvoorbeeld dat er nog altijd veel ruimte is voor stock pickers omdat kwantitatieve beleggers een groot nadeel hebben: ze doen allemaal hetzelfde, en zijn dus eigenlijk ook een beetje dom.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen