Nieuws

Actiam toont correlatie aan tussen duurzaamheid en rendement

Een studie onder 400 bedrijven levert voor Actiam het bewijs dat beursgenoteerde bedrijven die verantwoord ondernemen ook echt de beste aandelenrendementen opleveren.

Twee onderzoekers van de Universiteit van Utrecht hebben in opdracht van vermogensbeheerder Actiam onderzoek gedaan naar het verschil in rendement tussen bedrijven die véél, weinig en geen aandacht schenken aan zogenoemde ESC-criteria. Dat zijn milieuvriendelijkheid, sociaal verantwoord ondernemen en goed bestuur.

Het was een van de eerste onderzoeken op dit gebied in Europa en de resultaten waren duidelijk in het voordeel van de bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.

Dennis van der Putten, hoofd Verantwoord Beleggen bij Actiam stelt in het voorwoord van de studie dat de onderzoekers Sem de Moel en Merle Rüder "duidelijk hebben aangetoond dat bedrijven die een focus hebben op relevante ESG-criteria een beter financieel rendement opleveren dan bedrijven die zich richten op irrelevante ESG-criteria."

Druk opvoeren

Van der Putten zegt verder dat de resultaten koren op de molen zijn van Actiam. "De ESG-criteria zijn bij ons het startpunt van het beleggingsproces, het is geïntegreerd in de manier waarop wij beleggen. Nu kunnen we echter ook makkelijker bedrijven benaderen die  te weinig  focus hebben op een verantwoorde bedrijfsvoering. Heb je geen intrinsieke motivatie om te verduurzamen? Doe het dan om je financiële rendement te verbeteren."

Volgens Van der Putten zal de studie zeker gevolgen hebben voor het eigen beleggingsbeleid. "Wij kunnen nu nog nauwkeuriger aandelen selecteren die goed scoren op ESG-criteria én een hoog rendement bieden."

Uit de conclusies: "The findings are the first of its kind to provide a practical explanation, for asset managers, on how they can improve the financial risk and returns of th eir portfolios while simult aneously improving their sustainability performance. While keeping diversif ication constant, replacing firms from the active portfolio with similar firms that have a higher material score, wi ll consequently raise the financial returns and concurrently decrease market risk. In fact, using industry excess returns, the Test 3 portfolio significantly outperforms the market by 22 basis points per month more than the active portfolio, while having half the market risk. These findings are robust to multiple factor models as well as to the exclusion of underva lued sin-stocks. Overall, the res ults are in accordance with the findings of Khan et al. (2015) and strongly advise asset managers to use SASB’s materiality framework in their portfolio management and engagement strategies."

Hier leest u het hele rapport.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie