Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Amerikaanse aandelen nee, Europese aandelen ja

Zijn aandelen te duur? BNP Paribas AM denkt van wel, J.P. Morgan AM hanteert een overwogen-advies. Europa versus de VS.

Aandelen blijven de meest aantrekkelijke assetklasse, zo blijkt uit 58 recente assetallocatierapporten. Wel zijn de onderlinge voorkeuren bij regio’s en sectoren aan het schuiven. Obligaties blijven volgens assetmanagers de minst aantrekkelijke beleggingscategorie.

De consensusopinie voor aandelen, vastgoed en commodities is in de afgelopen maand weer positiever geworden. De daling van vastgoed in april is goedgemaakt en zo is deze assetklasse weer aantrekkelijker dan commodities. Obligaties laten na twee maanden van voorzichtige verbetering, nu een kleine daling in de trend zien.

Strategen zien dat niet over het hoofd, maar bij het assetallocatiespel moet geld wel een allocatie krijgen. Alternatieven voor aandelen zijn welkom, maar liggen niet voor de hand.

Cash en obligaties minst in trek

BNP Paribas AM heeft een contraire visie. In hun Asset Allocation Monthly staat dat aandelen vanuit historisch perspectief duur zijn en het winstpotentieel nu zeer beperkt is. Assetallocatie Award winnaar J.P. Morgan AM heeft aandelen net als de consensus op overwogen staan.

Door de positieve economische situatie voor de rest van 2017 verhoogt J.P. Morgan AM zelfs de allocatie aandelen. Cash is minder in trek bij deze prijswinnaar, in tegenstelling tot de consensus, die obligaties het minst aantrekkelijk vinden momenteel. 

Dankzij de opinie-aanpassingen voor regio’s zijn er enkele belangrijke verschuivingen te melden in de consensus. Amerika is de duurste regio en is nu ook in één klap de minst aantrekkelijke regio. Samen met Europa zijn opkomende markten nu de voorkeursregio.

Ranking Regio Trend Consensusopinie Verandering Vorige ranking
1 Europa  Opwaarts Overwegen Geen 1
2 Emerging markets  Opwaarts Overwegen Opwaarts 3
3 Japan  Opwaarts Neutraal Geen 4
4 Pacific exclusief Japan  Opwaarts Neutraal Geen 5
5 Noord-Amerika  Neerwaarts Neutraal Geen 2


Information technology blijft meest aantrekkelijk

Interessant is dat de winnaar van de Regio Allocatie Award 2016, Theodoor Gilissen Bankiers, momenteel een andere voorkeur heeft. De vermogensbeheerder prefereert namelijk Amerikaanse aandelen boven Europese. Deze contraire visie heeft zich nog niet uitbetaald, maar is wel het monitoren waard.

Binnen de zestien rapporten met sectorallocaties zijn een paar verschuivingen te zien. De favoriete sectoren IT, financials en gezondheidszorg verstevigen hun consensusvoorkeur.

De sector industrie heeft neerwaartse aanpassingen gekregen. De consensusaanbeveling blijft wel overwogen, maar de sector zakt naar de vijfde plaats. Consumentengoederen blijft de minst aantrekkelijke sector op basis van de zestien sectorallocatierapporten.

Ranking Sectoren Trend Consensusopinie Verandering Vorige ranking
1 IT Opwaarts Overwegen Geen 1
2 Financials Opwaarts Overwegen Geen 3
3 Gezondheidszorg Opwaarts Overwegen Geen 5
4 Energie Neutraal Overwegen Geen 4
5 Industrie Neerwaarts Overwegen Geen 2
6 Grondstoffen Neerwaarts Neutraal Geen 6
7 Luxe consumentengoederen Neutraal Neutraal Geen 7
8 Telecom Opwaarts Onderwegen Geen 8
9 Nutsbedrijven Neerwaarts Onderwegen Geen 9
10 Consumptiegoederem Neutraal Onderwegen Geen 10

Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Online magazine ETF's