Nieuws
Het is eigen pensioendeelnemer first, minister Kamp
Pensioenfondsen beleggen volgens minister Kamp te weinig in Hollands glorie. Niet waar, aldus de Pensioenfederatie.
Volgens minister Kamp zouden de Nederlandse pensioenfondsen te weinig in beursgenoteerd Nederland beleggen en het daardoor voor buitenlandse partijen gemakkelijker maken onze kroonjuwelen te kapen. Dat was een opmerkelijke sneer van minister Kamp van Economische Zaken naar de Nederlandse pensioenfondsen. Directeur Gerard Riemen van de Pensioenfederatie reageerde furieus.
Eind mei riep Kamp in de Tweede Kamer de pensioenfondsen op een voorbeeld te nemen aan de Nederlandse verzekeraars, waar het gaat om het beleggen in Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. Volgens Kamp beleggen pensioenfondsen slechts 2% van hun vermogen in Nederlandse aandelen, terwijl onze verzekeraars wel tot 27% komen.
Een wereld van verschil. Kamp beriep zich op cijfers van DNB. Volgens Kamp zou een groter aandeel van de pensioenfondsen in het Nederlandse beursgenoteerde bedrijfsleven ongewenste overnames kunnen tegengaan. De Nederlandse pensioenpremies als extra beschermingsconstructie tegen gemene buitenlandse opkopers. Is dat wel de bedoeling?
Pensioenfondsen kiezen voor deelnemers
De Pensioenfederatie was zeker niet blij met de kritiek van Kamp. In een column, The Netherlands first en de deelnemer second? haalde directeur Gerard Riemen stevig uit naar de bewindsman.
“Minister Kamp is een politicus, dus hoort framing bij zijn core business. Dat neemt het gevoel van ongemak niet weg dat partijen die hun mond vol hebben van het adagium dat de pensioensector het hele en eerlijke verhaal moeten vertellen, zelf zo weinig moeite doen om het hele en eerlijke verhaal te vertellen. Het voelt ook ongemakkelijk dat we, als het gaat om de Oranje-emotie (koop Nederlandse aandelen), een voorbeeld moeten nemen aan een sector die voor een deel in handen is van de Staat, voor een deel dankzij staatssteun de financiële crisis heeft kunnen overleven en voor een deel in Chinese (dankzij de Staat) en Amerikaanse handen is.”
Vervolgens legt Riemen uit dat besturen van pensioenfondsen handelen in het belang van de deelnemers en kiezen dus voor portefeuilles die passen bij criteria zoals duurzaamheid, rendement, evenwichtige belangenafweging, spreiding van risico’s en natuurlijk een focus op de lange termijn.
Overwogen Hollandse aandelen
Riemen: “Als in dat beleid directe investeringen in Nederlandse aandelen past, dan wordt dat ook gedaan. Niet vanwege een Oranje-emotie maar omdat het past in het beleid gericht op goede langetermijnresultaten voor de deelnemer.” Waarna Riemen minister Kamp uitlegt dat de Nederlandse pensioenfondsen genoeg doen voor Nederland middels investeringen in infrastructuur, hypotheken, huurwoningen en ander vastgoed.
“Op deze manier wordt een effectievere bijdrage geleverd aan de Nederlandse economie dan via het nemen van grotere belangen in beursgenoteerde Nederlandse ondernemingen,” schrijft Riemen. Overigens zijn de Nederlandse pensioenfondsen volgens Riemen flink overwogen in Nederlandse aandelen.
Nederlandse ondernemingen maken slechts 1,3% van de MSCI World uit. De pensioenfondsen hebben volgens hem 2% van hun aandelenportefeuille rechtstreeks belegd in Nederlandse aandelen. Worden daar de indirecte beleggingen via externe beleggingsinstellingen bij opgeteld, dan is dat percentage hoger.