Nieuws

Indexbeleggers raken zelden in paniek

Indexbeleggers blijken niet snel in paniek te raken als koersen kelderen. Massale sell offs zijn er niet geweest, blijkt uit cijfers van Vanguard.

Buy low & sell high. Dat is wat alle beleggers natuurlijk het liefst zouden doen, maar wat zo ongelofelijk moeilijk is. Want wanneer zijn aandelen duur en wanneer zijn ze goedkoop? Hoe voorkomt u als belegger dat u de halve rally mist?

Beleggers in ETF's blijken het enige verstandige te doen, namelijk niet in paniek raken. Gewoon blijven zitten en wachten tot de beurs herstelt, was de afgelopen jaren geen slechte strategie, constateert Ben Carlson van Ritholz Wealth Management.

Koel blijven, geen paniek

Carlson baseert zich op cijfers van Vanguard, de op een na grootste beheerder van ETF’s. Volgens Vanguard besloot zelfs gedurende de diepste crisis in 2008 slechts 4% van de beleggers dat het beter was om hun aandelen te verkopen. En in de zomer van 2011, toen de eurozone in al zijn voegen kraakte, was het ook maar 2%.

Een goede zaak vindt Carlson, maar hij durft niet te zeggen of dat in de toekomst zo blijft. Vanguard heeft het vermogen in zijn ETF’s de voorbije zes jaar zien stijgen van 2000 miljard dollar naar 4000 miljard.

Het is best mogelijk dat dit een hele nieuwe, andere soort beleggers heeft aangetrokken die misschien wel in paniek raakt, want voor niemand is het eenvoudig om als de koersen naar beneden razen koel te blijven en te beseffen dat het allemaal gaat om de resultaten op lange termijn.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie