Nieuws

Amerikanen kunnen beter Europese aandelen kopen

Amerikaanse beleggers doen er goed aan om in Europese aandelen te stappen. Ze zijn namelijk serieus ondergewaardeerd, aldus Joshua Brown van Ritholtz Weath Management.

Brown constateert dat beleggers de afgelopen jaren massaal geld overgeheveld hebben van Europese aandelen ETF’s naar vergelijkbare ETF’s in de Verenigde Staten. Sinds 2010 is 2010 hebben Amerikaanse beleggers 725 miljard dollar in Amerikaanse aandelen belegd, tegenover 51 miljard dollar in Europese aandelen.

Dat lijkt op het eerste gezicht verstandig. Amerikaanse aandelen hebben een veel beter rendement behaald over deze periode. En eedere dollar die in 1970 in Amerikaanse aandelen is belegd, zou nu 106 dollar waard zijn. Voor Europese aandelen is dat slechts 56 dollar.

Het is volgens Brown echter een van de manieren waarop statistieken kunnen bedriegen. In de periode tot aan 2009 was er namelijk geen verschil in het rendement tussen Amerikaanse en Europese aandelen. Het enorme verschil wordt alleen door de afgelopen zeven jaar veroorzaakt. De voorkeur van beleggers heeft ervoor gezorgd dat de gemiddelde koers-winstverhouding van Amerikaanse aandelen op dit moment veel hoger ligt in de Verenigde Staten dan in Europa.

Aandelen kunnen niet oneindig stijgen

De koers-winstverhouding in de Verenigde Staten is 30, in Europa 17. Volgens Brown moeten beleggers zich realiseren dat waardering uiteindelijk belangrijk is. Hij denkt dat de trend die ervoor zorgt dat Amerikaanse aandelen steeds hoger gewaardeerd worden niet door kan gaan. Op een gegeven moment moet de historische waardering, waarbij Amerikaanse aandelen en Europese aandelen vergelijkbaar presteren, weer gaan gelden.

Het is volgens Brown echter lastig om het juiste moment te bepalen waarop de trend zal keren. Het gaat er voor Brown ook niet om om dat moment precies juist in te schatten. Hij raadt beleggers aan om zich wat dit betreft nederig op te stellen. Dat kan de belegger doen door de portefeuille te diversifiëren.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Outlook 2022