Nieuws

Beleggers zien elke terugval als koopmoment

De sterk stijgende bedrijfswinsten in de VS en Europa geeft de beursberen nauwelijks een kans. Elke dip wordt gezien als een uitstekend koopmoment.

De beren op de beurs hebben het moeilijk. Dagen waarop aandelen hard naar beneden suizen, worden niet gezien als verkoopsignaal maar als gunstige kans om te hard gestrafte bedrijven op te kopen. Dat is een goed voorteken voor de rest van het jaar constateert een groep aandelenanalisten van Bank of America Merrill Lynch (BAML) in een memo aan hun klanten.

Het laatste voorbeeld was vorige week de 1,8% daling van de S&P 500 in een dag. Het kostte slechts drie dagen om dat verlies voor 85% goed te maken. Volgens BAML het op een na snelste herstel ooit. 

Buy on the dip

En het was niet alleen deze ene keer dat koersverliezen snel werden weggewerkt. De laatste drie keer dat de beurs een vergelijkbaar verlies leed, kostte het gemiddeld ook maar negen dagen om weer boven Jan te komen. "Marktschokken worden eerder gezien als een alpha mogelijkheid dan als een aankondiging van onzekerheid," aldus BAML. 

Volgens Business Insider zijn de sterk stijgende bedrijfswinsten de hoofdoorzaak dat de  beren het onderspit moeten delven. De eerstekwartaalcijfers van bedrijven uit de S&P duiden op een winstgroei van 14%. Dat zou al het derde kwartaal op rij zijn met groei, en hogere bedrijfswinsten zijn over het algemeen de belangrijkste drijfveer voor beleggers om bullish te zijn.

Business Insider is echter voorzichtig met het doen van voorspellen voor de toekomst. Momenteel zijn de bulls duidelijk de baas, maar dat hangt wel samen met een zeer lage volatiliteit op de beurs. Als de volatiliteit terugkomt, biedt dat ook de beren weer een kans.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie