Nieuws
Quants nemen de plaats in van ouderwetse beleggers
Op Wall Street zijn mensen die een balans kunnen lezen niet langer gewild. Het enige wat telt is datamining.
Een balans lezen of een gesprek voeren met het management van een bedrijf? In de beleggingsindustrie wordt dit een steeds minder belangrijke vaardigheid. Vermogensbeheerders baseren hun beslissingen steeds vaker op de mening van mensen die geen flauw benul hebben van wat bedrijven doen. Het enige wat ze interesseert is of het bedrijven voldoen aan bepaalde mathematische voorwaarden.
In het artikel The Quants rule Wall Street Now zet The Wall Street Journal haarscherp neer hoe snel de beleggingsindustrie verandert en wat voor enorme bedragen de zogenoemde quants kunnen verdienen, want dat is de naam voor de wizzkids die de beurswereld steeds meer naar hun hand zetten.
Zo wordt er in het artikel gerefereerd aan een jonge net afgestudeerde software ingenieur uit Rusland die op Wall Street gelijk kon beginnen met een salaris van 700.000 dollar. En dat niet omdat hij iets wist van ondernemingsfinanciering, maar wel heel handig was op het gebied van datamining: het met behulp van algoritmen zoeken naar patronen op de beurs.
Datamining
Volgens de Wall Street Journal waren de kwantitatieve hedgefunds in 2016 al verantwoordelijk voor 27% van alle handelstransacties op de beurs van New York. In 2013 was dat nog maar 14%. Een verdubbeling dus in drie jaar. En het ziet er niet naar uit dat de groei snel ten einde komt.
Integendeel, de ouderwetse investmentbankers moeten hun borst nat maken, want hoe groter de macht van de quants, des te overbodiger worden zij. De Wall Street Journal noemt het de kwantitatieve wapenwedloop: degene die de beste quants heeft, kan de beurs het best voorspellen en enorme winsten boeken.
Het goede nieuws voor de ouderwetse bedrijfsanalist is dat de quants het ook niet altijd bij het juiste eind hebben. Ook de computer maakt fouten. En een nog veel groter nadeel van het datamining is dat de quants de neiging hebben allemaal hetzelfde te doen: kopen of verkopen. Feitelijk het scenario van 2007-2009 toen eerst de beurs en daarna de economie volledig instortte.