Nieuws

Zweedse aandelenbeurs kan nog verder omhoog

De Zweedse aandelenindex heeft recent het hoogste niveau ooit bereikt. De stijging gaat nog wel even door, verwacht Nordea.

Dat zegt Martin Guri, verantwoordlijk voor de analisten bij Nordea Bank in Stockholm in een interview met Bloomberg. Hij denkt dat de Stockholm All-Share index de komende twee jaar zal blijven stijgen.

Dat heeft te maken met gunstige economische omstandigheden, een aantrekkelijk investeringsklimaat, stijgende winsten van bedrijven en een laag blijvende rente. Volgens Guri zijn de verschillende factoren ongebruikelijk stabiel.

Economen hebben recent de verwachtingen voor de economische groei van Zweden verhoogd. De regering gaat dit jaar uit van een groei van 2,6%. Nordea en de bank SEB gaan zelfs uit van een groei van respectievelijk 3,0% en 3,1%.

Recordhoogtes aandelenbeurs

Een half jaar geleden was de prognose van Nordea voor 2017 nog 2,3%. De opmerkingen van Guri komen overeen met die van Bank of America Merrill Lynch. Daar werd vorige maand gezegd dat er sprake is van een wereldwijde trend naar hogere winsten.

Voor het eerst in zes jaar tijd waren er afgelopen maand meer opwaarderingen van de winst dan winstwaarschuwingen. De Zweedse All Share index is dit jaar 10% gestegen. In de afgelopen twaalf maanden is sprake van een stijging van 24%. Ook de meer geconcentreerde OMXS30 index bevindt zich in de buurt van het hoogste punt uit de geschiedenis.

Het beursklimaat heeft er mede voor gezorgd dat er ongebruikelijk veel bedrijven voor een beursgang kiezen. Cyclische bedrijven hebben het relatief goed gedaan, merkt Guri op. Bedrijven als Volvo en Husqvarna hebben beter dan verwachte resultaten gepresenteerd.

Goede jaren in verschiet

Ze behoren tot de best presterende bedrijven op de beurs. De sterke recente stijgingen hebben voor behoedzaamheid gezorgd bij diverse analisten. Thomas von Koch van het grootste Scandinavische buy-out fonds EQT denkt dat aandelen overgewaardeerd zijn en dat er een aanzienlijke correctie staat te wachten.

Hij is vooral sceptisch over de hoeveelheid schuld op de balansen van bedrijven. Volgens Guri zijn dit opmerkingen die gevoed worden door beleggers die wachten op een aantrekkelijker instapmoment.

Wat hem betreft wijst alles er op dat 2017 en 2018 goede jaren worden voor de Zweedse beurs.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen