Nieuws
Pensioenfondsen lossen tekorten op met hogere rendementen
Pensioenfondsen die tegen tekorten aankijken, verwachten die weg te kunnen werken met hogere rendementen op beleggingen, blijkt uit DNB-onderzoek.
Pensioenfondsen verwachten uit hun financiële tekorten te komen door hoge rendementen op hun beleggingen te halen. Dat blijkt uit de herstelplannen van 181 pensioenfondsen met een tekort die DNB in de afgelopen maanden heeft beoordeeld, aldus de centrale bank in hun DNBulletin.
Opvallend, want pensioenfondsen in de problemen werden de afgelopen jaren gedwongen minder risicovol te gaan beleggen. En minder risico impliceert minder rendement.
Er zijn volgens DNB twee wettelijke maatregelen die ervoor moeten zorgen dat pensioenfondsen uit een tekort komen. "Ten eerste moeten fondsen met een dekkingsgraad lager dan hun wettelijk vereiste dekkingsgraad een herstelplan maken waarin ze laten zien hoe ze verwachten de tekorten te kunnen aanvullen. Die vereiste dekkingsgraad ligt gemiddeld voor pensioenfondsen op 123,9%. DNB beoordeelt jaarlijks of de herstelplannen voldoen aan de wettelijke eisen."
Meer dan vijf jaar onder grens
De tweede wettelijke maatregel om een tekort van pensioenfondsen aan te vullen geldt als pensioenfondsen gedurende vijf jaar onder hun minimale dekkingsgraad zitten.
"Die ondergrens – het minimaal vereist eigen vermogen – ligt op een dekkingsgraad van rond 104,2%. De wet schrijft voor dat pensioenfondsen dan na vijf jaar een zodanige korting van de pensioenen moeten doorvoeren dat de dekkingsgraad weer op 104,2% komt. Dit kan voor het eerst spelen in 2020. De beide maatregelen zijn erop gericht te voorkomen dat pensioenfondsen in een tekort gedurende een lange tijd meer pensioen uitkeren dan ze hebben gereserveerd," aldus DNB.
Mochten die rendementen, net als in 2015 en 2016, niet worden gehaald, dan moeten mogelijk 56 fondsen in 2020 en 2021 een korting van de pensioenen doorvoeren, zo blijkt uit het onderzoek van de centrale bank.