Nieuws

Beleggers storten zich op Europese private sector

Beleggingsfondsen die zich richten op Europees private equity beleefden een topjaar. Het record van 2006 komt in zicht.

Records zijn er om gebroken te worden. Dat lijkt ook te gelden voor Europese private equity fondsen. In 2016 haalden deze fondsen 37% meer op dan het jaar ervoor, waarmee het recordjaar van 2006 rap naderbij komt. Dat blijkt uit het European Private Equity Activity Report van Invest Europe.

Volgens de onderzoekers van het Belgische instituut haalden de private equity-fondsen die zich richten op Europese particuliere bedrijven 74,5 miljard euro op in 2016. Ter vergelijking, in 2008, kort voor de crisis was dat 83 miljard. Het absolute record stamt uit 2006 met 112 miljard.

Ver te zoeken

"Deze cijfers geven aan dat het vertrouwen onder beleggers stijgt,” zegt ceo Michael Collins van Invest Europe. "Alle Europese economiën groeien en beleggers vertrouwen erop dat fondsmanagers er in slagen de particuliere bedrijven te vinden die daarvan profiteren."

Het vertrouwen was een paar jaar geleden nog ver te zoeken. Tussen 2009 en 2012 had de private equity sector het vreselijk moelijk. Pas vanaf 2013 (later dus dan bij aandelen) kwam het herstel. Tussen 2013 en 2017 werd twee keer zoveel geld opgehaald als de vier jaar ervoor.

Brede spreiding

Opvallend is dat pensioenfondsen een steeds groter deel van het belegde kapitaal voor hun rekening nemen (een derde). Family offices zijn ook belangrijk, maar deze kiezen, zo blijkt uit ander onderzoek, er wel steeds vaker voor om zelf in particuliere bedrijven te beleggen, en dus niet via een fonds.

De investeringen door de fondsen waren vrij breed gespreid. Iets meer dan een kwart ging naar bedrijven uit de consumenten- of dienstensector. 23% was ict gerelateerd.

Frankrijk, Nederland, België en Luxemburg waren populair. Hier stroomde meer dan een derde van het vermogen naar toe. Zuid-Europa deed het ook niet slecht met 19%.

Rente

Verder zet zich volgens Invest Europe een trend door dat steeds meer kapitaal afkomstig van buiten Europa. Vorig jaar ging het om 40%. 

De vraag is natuurlijk hoe het verder gaat. Hierover zijn de meningen verdeeld. Sommige zeggen dat het recordjaar van 2006 makkelijk gebroken kan worden. Anderen tijfelen. Zeker is dat particuliere bedrijven lang niet meer zo goedkoop zijn dan een paar jaar geleden.

Het is vooral de lage rente die ervoor zorgt dat steeds meer beleggers hun heil buiten de beurs zoeken. Die trend kan echter gebroken worden zodra de rente stijgt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen