Nieuws

Mijlpaal: er zijn meer indices dan aandelen

Is het succes van ETF's finaal uit de hand gelopen? Daar begint het toch op te lijken. Volgens Bloomberg zijn er op dit moment in de VS meer ETF-indices te volgen dan dat er aandelen zijn.

Wat bedoeld was om beleggers de kans te geven om eenvoudig, snel en goedkoop een wel gespreide portefeuille samen te stellen, is verworden tot een nieuw doolhof aan producten waarin het gemakkelijk verdwalen is. Vooral omdat steeds meer indices geen markt of sector volgen, maar speciaal zijn samengesteld op basis van een beleggingsfilosofie. Gevolg? Op dit moment zijn er in de VS meer indices te volgen dan dat er aandelen te koop zijn.

De enorme groei van de indices

Volgens Bloomberg is de gigantische groei van het aantal ETF-indices vooral het gevolg van het succes van smart-betastrategieën. Hierbij worden slimme actieve beleggingsstategieën omgebouwd tot indices. Er bestaat een grote vraag naar deze strategieën, waardoor ETF-aanbieders zogenaamde smart-beta-ETF's in rap tempo op de markt gooien.

De vraag naar deze slimme ETF's is vooral zo groot omdat deze ETF's goedkoper zijn dan actieve fondsen. 

naam voor SEO

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen