Nieuws

Helft anomalieën is fantasie van de ontdekkers

Wie markttrends vroeg weet te spotten, is eenoog in het land der blinden. Nieuw onderzoek trekt de beweringen over gevonden prijstrends echter in twijfel.

Het is een van de meest populaire bezigheden voor beleggingsfondsen: het zoeken naar afwijkende patronen in de markt of trends om daarvan te profiteren. Fondsbeheerders, of tegenwoordig steeds vaker robots, die het lukt de juiste trends te spotten zijn de koningen van de fondsindustrie. Maar is dat eigenlijk wel terecht?

Nieuw onderzoek van de universiteiten Ohio State en University of Cincinnati plaatst daar grote vraagtekens bij. Kewei Hou, Chen Xue en Lu Zhang namen voor hun onderzoek 447 bekende prijspatronen onder de loep van de laatste decennia en komen tot de conclusie dat meer dan de helft van deze anomalieën zijn ontsproten uit de fantasie van de vinders. Het was volgens hun vaak toeval dat het winstgevende strategieën waren. Het had net zo goed verkeerd uit kunnen pakken.

Acute zorg

Volgens de schrijvers van het onderzoek Replicating Anomalies is dit behoorlijk zorgwekkend omdat het zoeken naar afwijkingen in de markt snel aan populariteit wint in de financiële sector. "De zorgen over datamining zijn acuut."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie