Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration.

Nieuws

Onstuimige groei ETF-industrie verstoort markten

Gaan capaciteitsproblemen de groei van de ETF-industrie beperken? Hoofd research Detlef Glow van Lipper ziet liquiditeitsproblemen die dringend om een oplossing vragen.

De Europese ETF-industrie kan trots terugzien op de laatste 16 jaar. Wat een groei! Maar de even stabiele als onstumige groei van de industrie heeft inmiddels wel geleid tot stevige discussies. Centraal staat steeds weer de vraag wat de invloed van de ETF-industrie is op de markten. Ingewijden hebben daar grote zorgen over.

Deze zorgen gelden met name kleine markten, maar ook voor de obligatiemarkt veroorzaakt de populariteit van ETF's liquiditeitsproblemen. De uitgevers van ETF's onderkennen dit probleem inmiddels ook en hebben inmiddels al manieren gevonden om deze op te lossen. 

De stormachtoge groei van ETF's
De onstuimige groei van passief beleggen

Groter dan de index

Een mooi voorbeeld van een ETF die voor problemen heeft gezorgd is VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF. Die was te groot geworden voor de index die het volgt, zo schreef Sumit Roy op 27 april jl op de site ETF-com. Deze ETF had volgens Roy in enkele bedrijven gigantische belangen opgebouwd.

Deze belangen waren soms zo groot dat toezichthouders eisten dat de aanbieder van deze ETF deze bedrijven moest overnemen. De Canadese regelgeving schrijft bijvoorbeeld voor dat bij een aandeelhoudersbelang van 20% een bod op de overige aandelen moet worden gedaan. VanEck loste het probleem op door fondsen te kopen die buiten de te volgen index vielen. Niet alle ETF-beleggers waren blij met de aanpassing van de benchmark.

Ook Drew Voros schreef in een artikel voor ETF-com over het dreigende capaciteitsprobleem waar de ETF-industrie steeds meer mee te maken krijgt. Volgens hem is het niet alleen een issue voor smallcap= en sectorfondsen. Het raakt volgens hem inmiddels hele markten, zoals die van de new frontier markets

Oplosingen

Wat kan de ETF-industrie doen om het capaciteitsprobleem te tackelen? Het beantwoorden van deze vraag is minder makkelijjk dan op het eerste gezicht lijkt. Natuurlijk kan een ETF-aanbieder besluiten het beleleggingsuniversum uit te breiden, of bij het kopiëren van een index alleen de best verhandelbare onderdelen op te nemen.

Maar elke aanpasing resulteert automatisch in een oplopende tracking error en daarmee ook in een verandering van het risicorendementsprofiel. Ook kunnen indexaanpassingen niet voorkomen dat enkele onderliggende fondsen nog altijd voor liquiditeitsprobleem zorgen, mocht er te veel geld in een ETF stromen.

De simpelste oplosing is om een ETf, zoals ook met actieve fondsen gebeurt, te sluiten. Omdat dit winst scheelt, zal dit echter niet de eerste keuze zijn. 


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen