Hein Praats is eigenaar van mediabedrijf L'AUROIS. Hij heeft zich, met een financiële handelsachtergrond van twintig jaar, gespecialiseerd als freelancer in – onder meer – financieel tekstschrijven.

Nieuws

Nordea AM vindt risicobeheersing belangrijker dan marktrichting

Geen stress bij Nordea Asset Management (NAM) als markten in beweging komen. “Wij zoeken in onze portfolio’s naar risico-absorptie voor het genereren van een bestendig rendement, ongeacht de marktrichting.”

Het gaat in de financiële markten om de juiste antwoorden op what if-scenario’s. Hoe reageren markten op bepaalde gebeurtenissen? Alles draait om de juiste posities, in welke assetklasse ook, die mogelijke verliezen het beste kunnen absorberen.

Die risicobeperkende dynamiek fascineert Asbjørn Trolle Hansen, hoofd multi assets van Nordea Asset Management (NAM) meer dan de richting die de markt kiest, en die te veel de nadruk legt op hoog rendement. “Resultaat staat voor mij niet gelijk aan outperformance van de benchmark. Wij streven naar stabiel rendement; wij zijn altijd op zoek naar alpha, maar binnen stringente risicokaders.”

Het belang van diversificatie

Uitgebalanceerde portfolio’s zijn een speerpunt voor Trolle Hansen: “Correcties op beurzen hebben het belang van gediversifieerd aandelenrisico maar al te vaak bewezen. Met beleggingsideeën die een correctie van 10 tot 20% in aandelen gedeeltelijk kunnen absorberen, is al 80% van goed risicomanagement uitgevoerd.”

Hij doelt niet op het volledig afdekken van risico; een zero sum game levert onder de streep niks op. “De kracht ligt in het bottom-up selecteren van beleggingen die altijd waarde vertegenwoordigen in een gebalanceerde portfolio. Zo bouwen we posities op, die het in meerdere scenario’s goed doen.”

Voorspellingen laat hij liever aan anderen over. “Natuurlijk houden wij macro-economische factoren nauwlettend in de gaten, maar bewegingen doen er minder toe. Wij zoeken in onze portfolio’s naar risico-absorptie om posities te creëren met de juiste balans in ons streven naar het genereren van bestendig rendement, ongeacht de marktrichting.”

Boutiques

Waar NAM de kennis of oplossing niet in huis heeft, worden boutiques buiten de deur gezocht, die binnen de regels van het risicomanagement van de Scandinavische assetmanager volledige vrijheid genieten. Trolle Hansen: “Onafhankelijkheid geeft het beste resultaat, en zorgt voor rendementsverantwoordelijkheid.”

Christophe Girondel, hoofd wereldwijde distributie van NAM, ziet de combinatie tussen resultaatgedreven, risicobeperkende oplossingen en een sterk Europees distributienetwerk dat stap voor stap is opgebouwd als sleutel tot succes. Hij geeft als voorbeeld de opening van het kantoor in Madrid in 2014.

“Nadat een accountmanager jarenlang een goede basis met nieuwe investeerders heeft gelegd, is in 2014 het kantoor geopend. Met diezelfde accountmanager aan het roer en lokale specialisten in dienst, wordt de continuïteit gewaarborgd en de identiteit van Nordea met de Spaanse marktcultuur samengevlochten.”

Soms volgeboekt

NAM is de enige Europese vermogensbeheerder die al vijf jaar op rij in de top tien staat – op basis van Europese netto-instromen van Morningstar. In 2016 is een recordjaar in de boeken gezet met netto-instromen van 17,7 miljard euro Het vlaggenschipfonds, Stable Return Fund, zoog zoveel kapitaal aan dat eind 2016 besloten is om tijdelijk geen nieuwe beleggers toe te laten in het fonds.

Hansen: “Met een te veel aan kapitaal worden portfolio’s te groot om aanpassingen door te voeren zonder dat de markt er lucht van krijgt, en de koers wordt beïnvloed. Of het duurt dermate lang dat het mosterd na de maaltijd is. Voor bestaande beleggers komt duurzame groei dan in gevaar.”

Hein Praats is eigenaar van mediabedrijf L'AUROIS. Hij heeft zich, met een financiële handelsachtergrond van twintig jaar, gespecialiseerd als freelancer in – onder meer – financieel tekstschrijven. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie