Nieuws
Na Frankrijk wacht Zuid-Korea verkiezingen
Na Frankrijk gaat Zuid-Korea op negen mei naar de stembus. Twee fondsmanagers met een grote blootstelling aan het Aziatische land blikken vooruit.
Op negen mei kiezen de Zuid-Koreanen een nieuwe president. De vorige president, Park Geun-hye, is in maart afgezet en werd in april officieel aangeklaagd wegens corruptie en machtsmisbruik. Ze kan tot levenslang worden veroordeeld.
Zes politieke partijen nemen deel aan de verkiezingen. De meeste polls houden rekening met een overwinning voor of Moon Jae-in van de Democratische partij van Korea of Ahn Cheol-soo, voorzitter van de Volkspartij.
Twee fondsmanagers met sterke blootstelling aan Zuid-Korea blikken vooruit, en vertellen waarop beleggers moeten letten. Luidruchtige buren Het Mirae Asset Asia Great Consumer Equity fonds van Joohee An heeft een blootstelling van 8,6% aan Zuid-Korea.
Politieke spanningen
An zegt dat ongeacht de verkiezingsuitslag beleggers alert moeten zijn op politieke spanningen in de regio. Recent heeft het fonds een belang in een Koreaans cosmeticabedrijf afgebouwd vanwege die spanningen.
“Zuid-Koreaanse consumenten zijn we geïnteresseerd in maar maken zich niet heel druk om de uitslag van de verkiezingen. Om Noord-Korea maak ik mij meer zorgen, maar het kan zijn dat de ergste spanning achter de rug is doordat de Verenigde Staten en China zich actief bemoeien met dat land. Vanuit het standpunt van een aandelenbelegger kan het zijn dat in de komende kwartalen de bedrijfswinsten teleurstellen.”
De Zuid-Koreanen zien graag een president aan de macht komen die zich inspant voor de internationale handel, zegt An. “Geen van de kandidaten lijkt het marktsentiment te kunnen beïnvloeden. De markten prijzen een overwinning in van Moon of Ahn; ik denk niet dat grote volatiliteit zal ontstaan door de verkiezingen.”
Hervormingen bedrijfsleven nodig
Yu Zhang van Matthews Asia Fds Asia Dividend fonds, voor bijna 11% blootgesteld aan Zuid-Korea, zegt dat de door families gedomineerde conglomeraten moeten hervormen die de Zuid-Koreaanse economie domineren. De huidige aandeelhouderstructuur geeft de families van deze zogeheten chaebols teveel macht.
“Dividendbeleggers zijn vooral benieuwd wat de nieuwe regering daaraan gaat doen. We hebben medio vorig jaar om die reden een positie genomen in Samsung dat volgens ons als eerste aan de beurt is om hervormd te worden. De familie Lee die achter het elektronicabedrijf zit, draagt het eigendom over en dat kan de start zijn van een herstructurering.
