Nieuws

Actiam sluit kolenmijnbouw uit na poolexpeditie CEO

Vermogensbeheerder Actiam belegt niet meer in bedrijven die meer dan 15% van hun omzet halen uit kolenmijnbouw.

Vermogensbeheerder Actiam belegt niet meer in bedrijven die meer dan 15% van hun omzet halen uit kolenmijnbouw. Dat maakte CEO van Hans van Houwelingen van de vermogensbeheerder bekend tijdens de 2Degrees-expeditie van poolreizigster Bernice Notenboom op Spitsbergen, waarbij hij aanwezig was.

“Door onze verantwoorde beleggingsfocus (ESG) was onze deelname in kolenbedrijven al beperkt. Maar door de verdergaande uitsluiting van kolenmijnbedrijven willen we ons beleggingsbeleid verder kracht bijzetten en commitment tonen aan het klimaatakkoord van Parijs,” aldus Van Houwelingen.

Vorige maand maakte de vermogensbeheerder bekend in 2030 een ‘waterneutrale portefeuille’ na te streven.

Kolensector

In april maakte ook de Franse vermogensbeheerder AXA Investment Managers bekend zich grotendeels uit de kolensector terug te trekke, en 177 miljoen euro aan steenkolen gerelateerde obligaties en aandelen uit de portefeuille te halen.

Concreet betekent het besluit van AXA IM per 30 juni dit jaar afscheid heeft genomen van alle bedrijven, die meer dan de helft van hun omzet uit de kolensector halen.

Andere institutionele partijen die recent uit de kolenindustrie zijn gestapt zijn onder andere Aegon, het Oostenrijkse Erste Asset Management, Norges Bank Investment Management (NBIM) en de pensioenfondsen FRR (Frankrijk), DKK (Denemarken) en BVK (Zwitserland). 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie