Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg.

Nieuws

Op naar juni: De rente verhogen of toch maar niet?

Beleggers rekenen erop dat de Federal Reserve de rente in juni wel optrekt, maar Edin Mujagic weet het zo net nog niet.

Onveranderd. Zo luidde het oordeel van het rentecomité van de Fed gisterenavond Nederlandse tijd nadat het zich boog over de officiële rente in de Verenigde Staten. Brengt juni een andere boodschap met zich mee, namelijk van een hogere rente?

Toen de Fed in maart de rente verhoogde met 25 basispunten, gaf ze aan geld lenen in de loop van dit jaar nog twee keer duurder te maken. De bank blijft bij die belofte, de markt rekent op een renteverhoging in juni en eentje in december.

Hoewel de economische groei in de Verenigde Staten in het eerste kwartaal aanmerkelijk lager is geweest dan in de laatste maanden van vorig jaar, denkt de Fed dat die vertraging een tijdelijk effect is. De markt heeft daarop vrij snel de conclusie getrokken dat de volgende renteverhoging in juni niet van tafel is. Het zou mij echter niet verbazen als de Fed in juni de monetaire teugels níet verder aantrekt.

Drie schattingen

Het Amerikaanse bureau voor de statistiek publiceert drie schattingen voor de economische groei voor elk kwartaal. Wat met betrekking tot het eerste kwartaal van dit jaar tot nu toe bekend is, is alleen de eerste schatting, gebaseerd op een zeer beperkte hoeveelheid harde cijfers.

Op 26 mei volgt de tweede en op 29 juni de derde schatting. Tegen die tijd beschikken Amerikaanse statistici over veel meer onderliggende cijfers. Als het over Amerikaanse groeicijfers gaat, moet ik altijd denken aan een structurele afwijking daarin. In de loop der tijd is namelijk gebleken dat het bureau voor de statistiek in Washington regelmatig de groei in eerste instantie te rooskleurig voorstelt: uit de tweede en de derde schatting blijkt vaak dat de groei aanmerkelijk lager is geweest dan eerder gemeld.

De Fed weet dat en het zou mij niet verbazen als de bank de meer definitieve cijfers over de eerste maanden van dit jaar afwacht. Als inderdaad blijkt dat de Amerikaanse economie dit jaar redelijk traag is begonnen, is de enige manier om te achterhalen of dat een tijdelijk dipje is of het begin van een periode van lage groei, kijken wat de economische prestatie in het tweede kwartaal zal zijn. De eerste schatting daarover staat op de agenda voor 28 juli.

Banenrcreatie

Daarbij komt nog dat er nu al indicatoren zijn die erop wijzen dat de groeivertraging aan het begin van dit jaar meer dan iets tijdelijks is. In de maandelijkse enquête onder de managers uit de dienstensector, de ISM Non-Manufacturing Survey, heeft bijvoorbeeld de subindex die de ontwikkelingen ten aanzien van de werkgelegenheid weergeeft, zijn val. Dat belooft niet veel goeds voor het aantal nieuwe banen dat gecreëerd wordt in de komende maanden.

In de wetenschap dat het aantal nieuwe banen in maart met 98.000 aanzienlijk lager is geweest dan een lange periode daarvoor én gegeven het feit dat een verder aantrekken van de arbeidsmarkt voor de Fed zo’n beetje de belangrijkste reden is optimistisch te zijn over groei na het eerste kwartaal van dit jaar, kan het zomaar zijn dat de arbeidsmarkt inmiddels minder goed draait.

De tijd zal het uitwijzen en dát is precies mijn argument waarom we rekening moeten houden met een onveranderde rente in juni. Stel uzelf de vraag: zal de Fed, onzeker als die is, eerst de situatie verder willen aankijken om meer zekerheid te krijgen of zonder goed te weten wat de werkelijke staat is van de onderliggende economie de rente verder gaan verhogen, met de kans dat dat de economische groei verder kan afknijpen?

2,5%

Bij dit alles moeten we ook dat andere belangrijke front niet uit het oog verliezen, namelijk de ontwikkeling van de inflatie. De favoriete inflatiemaatstaf van de Fed, de zogeheten PCE-index, is in maart gedaald naar 1,6%, een behoorlijk eind weg van het streefpercentage van de bank, namelijk een jaarlijkse stijging van om en nabij 2,5%.

Die daling van de inflatie, de kans dat die daling door kan zetten en grote onzekerheid over de vraag of de groeivertraging in de eerste drie maanden van dit jaar een tijdelijk fenomeen is of niet…nee, ik zal op 14 juni niet verbaasd zijn als de Fed-voorzitter Janet Yellen bekend maakt dat de officiële rente in de VS wederom ongewijzigd blijft en ze zelfs voorzichtig erop begint te hinten dat die rente in de rest van het jaar nog maar één keer omhoog zal gaan.

Het mogelijke vooruitzicht op minder renteverhogingen dit jaar zal de aandelenbeleggers waarschijnlijk als muziek in de oren klinken.


Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg. Hij schrijft op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie