Nieuws

Detlef Glow: Overname Source is het begin

Hoofd onderzoek Detlef Glow van Lipper verwacht na het inlijven van Source door Invesco Powershares meer fusies en overnames in de Europese ETF-markt die volwassen wordt. Het aantal aanbieders ziet hij eerder stijgen dan dalen.

De overname van Source is niet verrassend zegt Glow; de Amerikaanse eigenaar Warburg Pincus was sinds oktober 2016 op zoek naar een koper. Bovendien was Source mogelijk onvoldoende winstgevend: het meest recente jaarverslag uit 2015 maakte gewag van een verlies van 20 miljoen Britse pond.

Voor Powershares, de ETF-tak van Invesco, is de overname een logische want het bedrijf groeit in Europa minder snel dan de Europese ETF-markt zelf. Wereldwijd is Powershares de vierde ETF-aanbieder, in Europa bezet het met slechts 2,4 miljard euro onder beheer de zestiende plek. Souce is met 18,9 miljard euro – waarvan 6,3 miljard euro in ETF’s van Pimco - de op zeven na grootse ETF-aanbieder in Europa.Het combineren van beide ETF-aanbieders is niet alleen vanuit oogpunt van beheerd vermogen een slimme zet. Powershares is een bekende ETF-aanbieder in de Verenigde Staten en Source in Europa. Het fusiebedrijf kan de groei van Powershares in Europa versnellen, en maakt van Invesco een completere ETF-aanbieder met zowel reguliere als smart bèta-producten. Klanten kunnen dus voor die ETF’s voortaan bij een aanbieder terecht.

Nog altijd zal het productaanbod van het gecombineerde bedrijf veel gaten vertonen, vooral op het gebied van obligaties. Powershares moet het assortiment verbreden om een volwaardige ETF-aanbieder te worden, en te profiteren van de trend dat steeds meer professionele beleggers ETF’s gebruiken. Obligatie-ETF’s zijn momenteel de best verkopende producten in de Europese ETF-markt.

Hoewel sommige marktvorsers de overname zien als het begin van een consolidatieslag in de Europese ETF-industrie is het voor mij meer een teken dat de markt volwassen wordt. Size matters in de ETF-industrie, en overnames kunnen daarbij helpen. Ik verwacht meer overnames in de komende jaren doordat aanbieders van actief en passief beheerders de Europese markt willen betreden. De namen van ETF-aanbieders zullen mogelijk veranderen, maar ik geloof sterk dat het aantal aanbieders zal stijgen


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's